jedna-nasdilena-pisnicka-ma-hodnotu-7-dolaru-tedy-alespon-ve-svedsku
Novinka Jedna nasdílená písnička má hodnotu 7 dolarů, tedy alespoň ve Švédsku

Jedna nasdílená písnička má hodnotu 7 dolarů, tedy alespoň ve Švédsku

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 2. 2011 14:00 17

Mladík měl štěstí, pokuta je v porovnání s případem Jammie Thomas-Rasset směšná. Ta musí za 24 stažených písniček zaplatit 1,9 milionu dolarů.

Reklama

Počítačoví piráti, či hackeři, jak se s oblibou těmto zločincům říká, se stávají stále vážnějším problémem. Organizace IFPI, která chrání autorská práva po celém světě, se zaměřuje na velké, ale i malé ryby. V minulém týdnu se u švédského soudu projednával případ, ve kterém byl muž ve věku 26 let z města Uppsala shledán vinným a následně odsouzen k uhrazení pokuty 2000 švédských korun za to, že sdílel 44 písniček pomocí P2P sítě Kazaa.

Pokud dění týkající se počítačové kriminality sledujete dlouhodobě, jistě si vzpomínáte na případ svobodné matky Jammie Thomas-Rasset, které americký soud nařídil uhradit vysokých 1,9 milionu dolarů za stažení a sdílení 24 písniček. Soud ji nejdříve nařídil zaplatit pokutu 222 tisíc dolarů, proti tomu se ale logicky odvolala. Nakonec ale stejně pěkně zaplakala. Případ tehdy šokoval, pravdou nicméně zůstává, že počítačová kriminalita ročně nadělá velkou paseku.

Zatímco Američanku jedna stažená píseň přišla draho, a to konkrétně na 65 500 dolarů, švédský mladík za píseň zaplatí pouhých 7 dolarů. Švédské soudy jsou shovívavé aneb jiný kraj – jiný mrav.

V minulosti v méně známém případu byl za sdílení 31 skladeb odsouzen i Joel Tenenbaum. Soud mu vyměřil pokutu ve výši 675 tisíc dolarů, jeden stažený soubor ho vyšel na necelých 22 tisíc dolarů. „Konečné rozhodnutí švédského soudu je v rozporu s politicky vedeným procesem ze zakladateli Pirate Bay, kterým byly vyměřeny nepodmínené tresty a souhrnná pokuta ve výši 44 miliónů švédských korun,“ uvedl předseda švédské Pirátské strany (švédsky Piratpartiet), Rick Falkvinge a pokračoval: „Zdá se, že ve Švédsku soudy pomalu přicházejí k rozumu.“

Nepřehlédněte:

Soud se zakladateli Pirate Bay. Dostali nižší tresty, ale pokutu jako řemen

Jedna nasdílená písnička má hodnotu 7 dolarů, tedy alespoň ve Švédsku
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: torrentfreak

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama