intel-postavi-v-usa-tovarnu-na-cipy-za-5-miliard-dolaru
Novinka Intel postaví v USA továrnu na čipy za 5 miliard dolarů

Intel postaví v USA továrnu na čipy za 5 miliard dolarů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

19. 2. 2011 13:00 8

Závod Fab 42 bude sloužit k výrobě čipů 14nm technologickým procesem. První takovéto výrobky sjedou z linek v roce 2013.

Reklama

Největší světový výrobce polovodičů Intel se chystá investovat přes 5 miliard dolarů na stavbu nového komplexu na výrobu čipů ve městě Chandler (Arizona), informuje server Xbit-labs. Koncem ledna už přitom oznámil, že v následujících dvou letech napumpuje přibližně 3 miliardy dolarů do celkové modernizace továrny v Kiryat Gat v jižním Izraeli (čtěte: Intel napumpuje do továrny v Izraeli 2,7 mld. dolarů).

Nový závod s označením Fab 42 má podpořit vůdčí pozici společnosti Intel a produkovat 300mm wafery (velký plát čistého křemíku). Podle samotného Intelu bude patřit k technologicky nejvyspělejším továrnám na výrobu polovodičových součástek na světě.

Výstavba započne v první polovině roku a očekává se, že dokončena bude v roce 2013. Sloužit bude k výrobě procesorů na pokročilé 14nm technologii. Intel tímto rozhodnutím také podpoří místní ekonomiku, v Arizoně vytvoří tisíce nových pracovních míst.

Přestože u společnosti Intel tvoří prodeje mimo území Spojených států dominantní složku, vyroste nový komplex překvapivě právě na domácím území. Z výrobních linek budou padat nejvýkonnější řešení vhodná pro serverový segment, tak i čipy pro stále populárnější přenosná zařízení. Plány na stavbu nového komlexu jasně dokazují, že Intel je v poslední době ekonomicky nesmírně silný, což jen umocnily skvělé hospodářské výsledky za celý uplynulý rok.

Nepřehlédněte:

Intel postaví v USA továrnu na čipy za 5 miliard dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Xbit-labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama