budouci-vyvoj-cen-ssd-a-ddr3-bude-to-jako-na-houpacce
Novinka Budoucí vývoj cen SSD a DDR3? Bude to jako na houpačce

Budoucí vývoj cen SSD a DDR3? Bude to jako na houpačce

Jan Černý

Jan Černý

19. 2. 2011 11:00 3

Ceny NAND Flash, tedy základních stavebních prvků SSD, se nezmění. Citelně však podraží DDR3, shodují se analityci z DRAMeXchange a inSpectrum.

Reklama

V Číně před několika dny probíhaly oslavy Nového roku, a tak zájem o paměťové produkty dočasně ochabl. To se projevilo mírným poklesem cen. A to i přes to, že ceny operačních pamětí (kromě prosince/decembera) stihly zlevnit téměř o 50 %. Z toho důvodu opět stoupne poptávka a výrobci podle DRAMeXchange plánují zvýšit ceny. V nejbližších dnech podle analytiků z DRAMeXchance může dojít ke skokovému zvýšení až o 15 %. Jedním z nejběžnějších artiklů jsou 256M×8bit DDR3 čipy – z osmi kousků vyrobíte jeden 2 GB modul. Podle současných cen tvoří výrobní náklady značkového 4GB DDR3 kitu 650 Kč a neznačkového 470 Kč. Zbývající část ceny tvoří plošný spoj, hliníkový chladič a směšná (několikaprocentní marže) prodejce.

Budoucí vývoj cen SSD a DDR3? Bude to jako na houpačce
i Zdroj: PCTuning.cz
Budoucí vývoj cen SSD a DDR3? Bude to jako na houpačce
i Zdroj: PCTuning.cz


Kromě SLC NAND Flash zlevnily všechny běžně prodávané paměti

Velmi zajímavé je to také v oblasti NAND Flash, tedy základního stavebního prvku SSD. Nechvalně známá 25nm revize jinak velmi povedeného a výkonného disku OCZ Vertex 2 60 GB obsahuje 8 kusů 64Gb ×8bit MLC NAND Flash čipů a prodává se okolo 3000 Kč. Náklady na osmici NAND Flash se podle analytiků z inSpectrum pohybují těsně pod 1400 Kč. Přejděme ke spekulacím, řekněme, že v SandForce musí z něčeho žít, a tak si cení řadič SF-1200 na 30 dolarů (cena na úrovni desktopového čipsetu), několikavrstvý plošný spoj nebude stát v Číně více než 1 dolar a kovový obal jakbysmet. Náklady na lidskou obsluhu vzhledem k automatizované výrobě jsou taktéž zanedbatelné. Na závěr uloží levná pracovní síla disky do kontejneru a putují na lodi do Evropy. OCZ si na disk nasadí rozumnou marži – 25 % a SSD je na světě. Celníci EU pak vyberou desátky, Finanční úřad DPH a český obchodník nasadí svoji 2–5% marži. Není se tedy třeba divit, že ukončilo výrobu operačních pamětí.

Budoucí vývoj cen SSD a DDR3? Bude to jako na houpačce
i Zdroj: PCTuning.cz


Typický den na akciové burze, na té, kde se obchoduje s pamětmi to ale nebude tak horké

Podle analytické společnosti inSpectrum došlo v minulých dvou týdnech k poklesu cen DRAM o 3–5 %. Ze statistik této společnosti také plyne, že ceny NAND Flash klesly v lednu o 2–3 %. Analýzy inSpectum počítají se zachováním cen do konce února a společně s DRAMeXchange se shodují, že se prý v druhé polovině roku dočkáme poklesu cen NAND Flash a tím pádem i zlevnění SSD disků. Vše ale bude závislé na tom, kdy který výrobce zvládne modernizovat továrnu na 2xnm proces. Nechme se překvapit – v příštích dnech se může stát ledacos.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama