superpocitac-ibm-mira-bude-93-000-rychlejsi-nez-core-i7-980-ex
Novinka Superpočítač IBM „Mira“ bude 93 000× rychlejší, než Core i7-980 EX

Superpočítač IBM „Mira“ bude 93 000× rychlejší, než Core i7-980 EX

Jan Černý

Jan Černý

16. 2. 2011 06:00 13

IBM plánuje dodat v roce 2012 Ministerstvu energetiky Spojených států (DOE) superpočítač o výkonu 10 PetaFLOPS.

Reklama

Superpočítače se obecně skládají z několika desítek až stovek tisíc procesorových jader určených pro náročné výpočty. Čím vyšší je výkon, tím je obvykle vyšší spotřeba i rozměry. Ty „jednodušší“ jsou umístěné v serverovnách a mají za úkol spravovat různé databáze. Ty „složitější“ a rozměrnější slouží většinou pro vědecké účely a zabírají celé bezprašné a klimatizované haly.

Americké ministerstvo energetiky (DOE) plánuje hlouběji zkoumat globální klimatické změny, vývoj vesmíru a hledání účinnějších autobaterií. Z toho důvodu se rozhodlo rozšířit výpočetní výkon Argonne National Laboratory (Národní výzkumné laboratoře v Argonne) a oslovilo IBM. Vzhledem k požadavkům na výkon se rozhodli použít superčítače IBM třídy Blue Gene/Q. Model určený pro laboratoře v Argonne byl pojmenován „Mira“ a bude mít výkon výkon 10 PetaFops (1015 operací v plovoucí čárce za sekundu). Pro vaši představu: nejvýkonnější běžně prodávaný procesor současnosti – šestijádrový Core i7-980 XE (cca 108 GFLOPS) je 93 tisíc krát pomalejší než plánovaný superserver od IBM.

Nepřehlédněte:

Superpočítač IBM „Mira“ bude 93 000× rychlejší, než Core i7-980 EX
i Zdroj: PCTuning.cz

Do těchto serverů vyvinulo IBM šetnáctijádrový 64bit RISC procesor PowerPC A2 a server „Mira“ ponese celkem 750 000 jader. Každé jádro procesoru bude mít k dispozici 1 GB DDR3 paměti a chlazení celého serverového klusteru bude zajišťovat speciálně navržený vodní okruh. Nový server bude 20× výkonnější, než současný IBM Blue Gene/P, který zvládá 500 biliónů operací za sekundu. Pokud nemáte po ruce kalkulačku nebo se v těchto vysokých číslech neorientujete, vězte, že se jedná o 10 kvadriliónů výpočtů za sekundu.

Děláte si zálusk, že byste si jeden počítač z klusteru odnesli domů a použili k hraní her? Budete zklamáni. Podobná řešení totiž obvykle nepodporují x86 instrukční sadu, a také vůbec nepočítají s osazením grafické karty – takže byste si místo Crysis 2 zahráli leda tak přeloženého Pacmana. Přece jen, počítače mohou sloužit kromě hraní her i k ušlechtilým činnostem jako je zkoumání vesmíru nebo hledání léků na rakovinu.

Zdroj: Softpedia, NordicHardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama