na-slovensku-je-zavirovana-temer-polovina-vsech-pocitacu
Novinka Na Slovensku je zavirovaná téměř polovina všech počítačů

Na Slovensku je zavirovaná téměř polovina všech počítačů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 2. 2011 17:15 16

Horší situace panuje už jen v Bulharsku a Maltě. V České republice bylo škodlivým softwarem napadeno 26 procent počítačů.

Reklama

Podle aktuálních statistik Eurostatu, nebo-li statistického úřadu Evropské unie, byla v rámci evropské sedmadvacítky napadena škodlivým softwarem zhruba třetina všech počítačů. A to i navzdory tomu, že na většině počítačů byl nainstalován antivirový program.

V Evropské unii bylo infikováno celkem 31 procent počítačů, v České republice 26 procent. Situace u našich východních sousedů - na Slovensku - je potom doslova alarmující. Napadeno zde bylo 47 procent počítačů. V rámci Evropské unie je situace horší už jen v Bulharsku a Maltě, kde bylo napadeno 58 procent, resp. 50 procent počítačů.

Na Slovensku je zavirovaná téměř polovina všech počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz

3 procenta uživatelů přišlo také o peníze, když se setkali s phishingovou kriminalitou, pro kterou jsou typicky využívány e-mailové zprávy zdánlivě zasílané důvěryhodnou institucí, jež za pomoci promyšlených technik navádějí uživatele k zadávání osobních údajů. Postižení jí byli hlavně lidé v Lotyšsku, Velké Británii, Maltě a Rakousku. Průzkum také dokládá, že 84 procent uživatelů má na svém počítači nainstalovaný antivirový software.

Výzkum proběhl na reprezentativním vzorku 200 tisíc počítačů napříč Evropskou unií mezi dubnem a červnem minulého roku. Eurostat zmiňuje, že výsledky jsou pravděpodobně nižší, než je skutečný stav, protože průzkum zahrnuje pouze případy, kdy si uživatelé uvědomili, že byli napadeni. Výsledky průzkumu si můžete prohlédnout zde.

Na Slovensku je zavirovaná téměř polovina všech počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama