o2-a-t-mobile-slibuji-pokryti-3g-siti-na-evropske-urovni-do-sesti-let
Novinka O2 a T-Mobile slibují pokrytí 3G sítí na evropské úrovni do šesti let

O2 a T-Mobile slibují pokrytí 3G sítí na evropské úrovni do šesti let

Jan Černý

Jan Černý

11. 2. 2011 06:00 8

Dva největší mobilní operátoři v ČR učinili klíčové rozhodnutí. Dohodli se, že v následujících šesti letech společnými silami zlepší pokrytí 3G sítě.

Reklama

V úterý dopoledne podepsali společnosti Telefónica O2 a T-Mobile Czech Republic strategickou smlouvu. V ní stojí, že od druhého čtvrtletí spustí společnými silami provoz technologie MORAN (Multi-Operator Radio Access Network). Tato technologie umožnuje, že jeden vysílač dokáže pracovat na více frekvencích současně. Toho využijí při vzájemném sdílení 3G sítě. Pokud si matně vybavujete mapu pokrytí 3G signálem, podívejte se pořádně na níže přiložené mapy.

O2 a T-Mobile slibují pokrytí 3G sítí na evropské úrovni do šesti let
i Zdroj: PCTuning.cz


Mapa pokrytí Evropy 3G signálem, zdroj: cellmaps.com

Ano sledujete správně, i když Česká Republika okupuje 28. příčku v Indexu lidského rozvoje (Human Development Index), je na tom, co se pokrytí 3G signálem týče na úrovni zemí jako je Ukrajina nebo málo osídlených oblastí jako Island. Mnohem kvalitnější signál je v zemi tisíců jezer – 3G síť je dostupná na cca 50 % území. Finsko mimochodem jako první na světě uzákonilo, že všechny telekomunikační společnosti na jeho území jsou povinny zajistit všem širokopásmové připojení k internetu s minimální rychlostí 1 Mb/s. Země navíc slíbila, že do roku 2015 zajistí každému připojení 100 Mb/s. Téměř 100% pokrytí 3G signálem hlásí na pevnině i Norsko a to i v oblastech za polárním kruhem (výjimku souostroví tvoří Špicberky několik desítek kilometrů od Severního pólu). Lepší pokrytí 3G signálem než ČR má i Polsko a Slovensko (díky operátorovi Orange). Z chudších států Evropy je na tom lépe Bulharsko, Srbsko i Rumunsko a to dokonce na stejné úrovni, jako vyspělé západní země.

O2 a T-Mobile slibují pokrytí 3G sítí na evropské úrovni do šesti let
i Zdroj: PCTuning.cz
O2 a T-Mobile slibují pokrytí 3G sítí na evropské úrovni do šesti let
i Zdroj: PCTuning.cz


Naši operátoři se chystají pokrýt místa 3G signálem. Vlevo T-Mobile, vpravo O2. Dokáží dosáhnout 100% pokrytí do šesti let?

A právě proto jsou čeští operátoři kritizování za vysoké ceny, které neodpovídají úrovni pokrytí – nejen laiky, ale i odbornou veřejností. T-Mobile a O2 si vzali tyto výtky k srdci a v listopadu 2010 spustili první komerční test technologie MORAN ve dvou městech – Humpolci a Dobříši. Nyní by měli být tamější obyvatelé plně pokryti. Oba operátoři jsou se vzájemnou kooperací tak spokojeni, že šestiletá smlouva, kterou v úterý podepsali, je zavazuje k tomu, že každý postaví 490 BTS stanic v místech, kde doposud 3G signál chyběl. T-Mobile bude stavět vysílače v Čechách, O2 pak na Moravě a ve Slezsku.

O2 a T-Mobile slibují pokrytí 3G sítí na evropské úrovni do šesti let
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlevo Milan Vašina (generální ředitel T-Mobile Czech Republic) a vpravo Luis Malvido (předseda představenstva a generální ředitel společnosti Telefónica O2 Czech Republic)

„Budoucnost komunikace jednoznačně vidíme v chytrých telefonech vybavených chytrými aplikacemi s připojením na vysokorychlostní mobilní internet. Naše spolupráce přinese trend rychlého mobilního internetu zákazníkům do mnoha měst. Sdílení nám umožní významně investovat do výstavby sítě, díky které budou moci i další zákazníci využívat všechny výhody 3G technologie,“ říká Luis Malvido, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

„Bez rychlých mobilních dat si nelze představit současnost ani budoucnost. Díky této strategické dohodě budeme moci 3G služby nabídnout mnohem většímu počtu zákazníkům, než jsme původně plánovali,“ řekl při podpisu Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile Czech Republic.

Tímto krokem dávají operátoři najevo, že se svých zákazníků váží a během příštích let chtějí dosáhnout špičkové evropské úrovně. Je však na pováženou, proč nebyl do projektu zahrnut třetí operátor, společnost Vodafone. Že by za to mohl tvrdý konkurenční boj? Vodafone kvůli tomu uzavřel podobnou smlouvu s MobilKomem provozujícím síť U:fon. Za několik měsíců se k tomu možná dozvíme stanovisko Antimonopolního úřadu a možná i Evropské Unie. Poslední otázku nechávám k prodiskutováním našim čtenářům. Jak jste spokojeni s pokrytím 3G sítí a jeho cenou?

Zdroj: TZ Telefónica O2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama