studie-steam-mel-v-roce-2010-prijem-970-milionu-dolaru
Novinka Studie: Steam měl v roce 2010 příjem 970 milionů dolarů

Studie: Steam měl v roce 2010 příjem 970 milionů dolarů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 2. 2011 13:45 9

Valve výsledky okamžitě dementovalo a jedním dechem dodalo, že čísla jsou vycucaná z prstu.

Reklama

Před několika lety bylo nesmírně populární na každém kroku vykládat, že PC hraní je ve vážných problémech, že na tuto platformu nebudou vycházet žádné kvalitní hry, že trpí tím či oním a že ji čeká poměrně trpký konec. Jak víme, opak je pravdou.

Dokládá to i nedávné tvrzení výkonného viceprezidenta pro herní design studia Blizzard, Roba Parda, který uvedl: „Trh počítačových PC her je silnější než kdy jindy. Musím se smát, protože co jsem v téhle branži, každý rok se mě někdo ptá: Je PC hraní mrtvé? Ono se ale stále vyvíjí a roste i navzdory skutečnosti, že bylo již dvacetkrát prohlášeno za mrtvé.“ Pardo vidí problém v digitální distribuci, která celkové údaje o prodejích značně zkresluje a tak dochází k dezinterpretacím.

Nejváženějších hráčem na trhu digitální distribuce her je služba Steam. Je nepsaným pravidlem, že Valve příjmy a statistiky prodeje her nezveřejňuje, takže to nakonec musel udělat někdo jiný.

Společnost FADE (Forecasting and Analyzing Digital Entertainment) provedla studii, která přinesla poměrně zajímavá čísla. Podle této analýzy Steam za rok 2010 vydělal vysokých 970 milionů dolarů; čistý zisk si ale můžeme jen domýšlet. V prosinci potom dosáhl údajně obratu 213 milionu dolarů.

Studie: Steam měl v roce 2010 příjem 970 milionů dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprodávanější hrou za uplynulý rok se stalo Call of Duty: Black Ops, kterého se prodalo 1,6 milionu kopií a jež na příjmové stránce vygenerovalo zisk 98,2 milionů dolarů. Za tak krátký čas je to výborný výsledek. Druhou nejprodávanější hrou bylo s 39,4 miliony dolarů Modern Warfare 2, třetí je Left for Dead 2 s 36 miliony dolarů.

Podle studie dosáhlo 180 her příjmu 1 milion dolarů. Pokud se podíváme na deset nejprodávanějších her, nalezneme zde ještě Battlefield: Bad Company 2 (25,4 milionů), Metro 2033 (13,4 milionů), Portal (20 milionů) a Mafii II (11,9 milionů).

Společnost FADE dodává, že průzkum proběhl na vzorku 8 milionů uživatelů distribuční sítě. Nedlouho po zveřejnění čísel na statistiky reagovalo i samotné Valve. Podle Douga Lombardiho, ředitele marketingu, se Valve s FADE nikdy nesetkalo a neposkytlo jim žádné podklady, čímž nepřímo naznačil, že si někdo ze všech pěkně vystřelil.

Nepřehlédněte:

Blizzard: PC hraní neumírá, ale je naopak silnější než kdy dříve

Zdroj: BigDownload

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama