jak-je-to-vadnymi-cipsety-p67-intel-ma-jasno-vyrobil-nejdrazsi-tranzistor-na-svete
Novinka Jak je to vadnými čipsety P67? Intel má jasno – vyrobil nejdražší tranzistor na světě

Jak je to vadnými čipsety P67? Intel má jasno – vyrobil nejdražší tranzistor na světě

Jan Černý

Jan Černý

4. 2. 2011 13:00 25

Před několika dny udeřila do srdcí fanoušků společnosti Intel jako blesk z čistého nebe zpráva, že všechny základní desky pro nový Sandy Bridge obsahují vadný SATA řadič.

Reklama

Předem upozorňujeme, že se nejedná o závažnou chybu, která by výrazně omezovala použitelnost počítače. Také z tohoto důvodu ji neodhalily ani důkladné testy Intelu. Chyba patří do kategorie těch, které uživatelům spíše znesnadňují život. Samotný Intel tvrdí, že se závada projeví až po několika letech provozu u malého procenta uživatelů. Jisté je jen to, že závada je na úrovni návrhu čipsetu a nejde řešit softwarovou cestou, jako je aktualizace BIOSu.

Jak je to vadnými čipsety P67? Intel má jasno – vyrobil nejdražší tranzistor na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipová sada „Cougar Point“ (P67 a H67) má dvě sady SATA portů – starší SATA 3 Gb/s a moderní SATA 6 Gb/s určenou pro poslední generaci SSD a pevných disků. Každý z těchto řadičů potřebuje vlastní zdroj kmitočtu založený na násobku referenčního krystalu. Každá z těchto frekvencí vyžaduje PLL (který má na starosti kontrolu konstantní frekvence). Aby neměly vzájemné vazby příliš velkou spotřebu, jsou odděleny tranzistory. A zde Intel udělal velikou chybu. Tranzistor, který je zapojený mezi PLL a SATA 3 Gb/s má příliš tenkou vrstvu oxidu křemíku mezi bránou (gate) a dochází tak ke svodům (leakage current) mezi jednotlivými elektrodami a substrátem. Pro méně technicky zdatné jde o jakýsi malý zkratový proud, který způsobuje opotřebení tranzistoru. Obdobně jako u čipů v SSD discích dochází k dalšímu snižování tloušťky oxidu, posouvá se logická úroveň pro odlišení stavu logická 0 a logická 1 a tím pádem dochází k chybovosti. Z toho důvodu může časem dojít ke snížení propustnosti SATA 3 Gb/s portů (nejprve dochází u přenosů ke korekci chyb, později obsahuje přenos více opravného kódu než užitečných dat).

Jak je to vadnými čipsety P67? Intel má jasno – vyrobil nejdražší tranzistor na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Chyba se týká produkční revize B2. Protože předchozí verze čipové sady (novinářské verze desek, samply na veletrzích, ES vzorky pro výrobce desek) tento tranzistor neobsahovala (pravděpodobně zde byly přímé vazby, které znamenaly vyšší spotřebu), rozhodnul se Intel naznačit řešení – v novější revizi tranzistor nebude zapojený. Protože kompletní návrh kusu polovodičového čipu je náročný a jenom náklady na výměnu odhadnul Intel na 700 tisíc milionů dolarů (ano, to je nejdražší tranzistor, který kdy kdo vyrobil), dojde nejspíše k jeho přemostění kovovým propojem uvnitř substrátu. Výrobci a prodejci se k problému postavili různě. Je škoda, vyhazovat jinak vadné základní desky a z toho důvodu výrobci převezmou základní desky zpět a čipové sady postupně vymění. Čeští obchodníci desky vymění, jakmile budou dostupné nové revize, snad jen kromě Alzy – ta nabízí problémové revize základních desek ve slevě a není jisté, zda bude později tuto vadu přijímat k reklamaci. Nová revizi čipsetu by měla být dostupná nejpozději koncem března. Osobně se domnívám, že jde o zveličovaný problém obdobný antenagate s iPhonem 4. Že by Intelgate nebo Cougargate?

Jak je to vadnými čipsety P67? Intel má jasno – vyrobil nejdražší tranzistor na světě
i Zdroj: PCTuning.cz


Nová čipová sada Z68 bude kromě přetaktování umět i softwarové cachování SSD (obdoba hybridních disků)

Připomínám, že i mistr tesař se někdy utne. Závadu podobného rozsahu měl Intel naposledy v době Pentia III, kdy vydal vadný můstek pro čipovou sadou i820. Ten měl na starosti použití levných SDRAM namísto RIMM modulů (zlé jazyky tvrdí, že si za to mohou zákazníci: měli si koupit RDRAM a nehledět na cenu). Tato vada nicméně urychlí nástup nové sady Intel Z68, která umožňuje přetaktování. Rád se od čtenářů nechám v diskusi poučit, k čemu je dnes dobré přetaktování procesoru. Poslední přetaktovaný procesor, který jsem vlastnil, byl Core 2 Duo E4300, kterému jsem zvýšil FSB a snížil násobič. Nicméně jsem se připravil o výhody Speedstepu. Spíše mě dnes zajímá možnost provozovat stabilně velké množství operační paměti na neoficiálních frekvencích – takové LGA 1366 podporuje max. 1066 MHz a jsem velmi rád, že stačí v BIOSu aktivovat XMP profil a paměti běží stabilně na 1600 MHz. U budoucích desek s čipsety Intel bych pak vyšší počet PCIe linek, protože některá moje měření prokazují, že ICH10R má problém provozovat dvojici SSD disků v RAID poli.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama