amd-e-350-zacate-prvni-dojmy
Novinka AMD E-350 (Zacate) - První dojmy

AMD E-350 (Zacate) - První dojmy

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 2. 2011 11:45 23

Recenze prvního APU od AMD je hotová, podívejme se na shrnutí dojmů z testování

Reklama
AMD E-350 (Zacate) - První dojmy
i Zdroj: PCTuning.cz

Na začátku týdne nám do redakce doputovala deska od společnosti Asus s integrovaným procesorem AMD E-350 s kódovým označením Zacate. Ano, tušíte správně, jde o APU kde se v jediném čipu skrývají dvě procesorová jádra architektury Bobcat a upravené grafické DX11 jádro Cedar s 80 Stream procesory a UVD3. Jde o první počin rodiny Fusion, kde se skloubí výkon procesoru s jádrem grafiky a jeho Stream procesory.  Neprozradím vám toho dnes moc, na to si ještě pár dní počkáte do pondělní recenze. Něco ale přeci jen řeknu ..

Uživatelská zkušenost je výborná, plnohodnotný systém Windows 7 x64 jsem ještě na žádném Atomu/ION neviděl takhle svižný a rychlý. Zde se mi chce říci přímo "Nebe a Dudy". Vše, i náročnější aplikace mají dostatek výkonu a jako uživatel jsem byl opravdu spokojen a celkem i ohromen.

Pokud ale výkon srovnáme s běžnými desktop CPU, je to samozřejmě zcela jiná liga. Také výkon grafiky pro akceleraci a převod videa je malý a benefit z jejího zapojení do práce téměř nikde nepoznáte (poznáte v dodané aplikaci od AMD což bylo zajímavé), nárůst výkonu je v řádu procent. Jde ale o první řešení, přimhouříme tedy oko. Herní výkon také není nic extra, hrát se dají opravdu jen ty nejstarší a nejméně náročné hry.

Opravdu luxusní je spotřeba a zahřívání systému, jež není skoro žádné. Pasiv je pouze vlažný, spotřeba nízká. Což mne samozřejmě ihned vedlo k přetaktování. Přiznám se, že to mne zajímalo nejvíce a věnoval jsem mu celý den ještě před měřením výkonu. Byl jsem ale zklamán ..

Platforma je totiž postavena stejně jako Sandy Bridge, kdy jižní můstek (přejmenovaný SB 850 - FCH) čip obsahuje také vlastní generátor frekvence, jež nelze dále nijak dělit. Zvyšovat tedy frekvenci APU navýšením základního taktu nelze. Když zvednete takt moc, některá z připojených komponent (USB, SATA, grafika) odmítne pracovat. Hlavní brzdou je pak frekvence severního můstku (NB) přímo v APU, jež má pevnou děličku a zvýšením frekvence nad určitou úroveň systém zamrzne. Nakonec jsem tedy po dlouhých hodinách ladění dosáhl zvýšení frekvence na 115MHz což znamenalo nárůst frekvence APU o 240MHz na 1840 MHz.

Celkové hodnocení možností, výhod a kompromisů vás čeká až v kompletním článku, jako první krok k Fusion to ale není špatné, ostatně vše se dozvíte už na začátku příštího týdne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama