cinsti-vedci-ulozili-data-do-dna-bakterii-vydrzi-v-nich-1000-let-a-nelze-je-napadnout
Novinka Čínští vědci uložili data do DNA bakterií. Vydrží v nich 1000 let a nelze je napadnout

Čínští vědci uložili data do DNA bakterií. Vydrží v nich 1000 let a nelze je napadnout

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 1. 2011 15:30 25

Pouhý gram bakterií může sloužit jako úložiště pro data, na která je zapotřebí 450 pevných disků, každý v kapacitě 2 TB.

Reklama

Skupina japonských expertů v roce 2007 oznámila, že vyvinula způsob, jak do bakterií vkládat data. Do bakteriální DNA tehdy uložili informaci o Einsteinově rovnici „e = mc^2“, když za databanku posloužila běžná půdní bakterie Bacillus subtilis. Vědnímu oboru zabývajícímu se ukládáním digitálních dat do živých organizmů se v angličtině říká „biostorage“, přičemž je starý teprve deset let.

Čínští odborníci se nyní pochlubili, že se jim do bakteriální DNA podařilo uložit data komplexnějšího formátu. Ta zkomprimovali a rozdělili do menších bloků – vyvinutá metoda je rozdělí tak, že každá informace je uložena v jiné buňce. Tímto prý bylo dosaženo odstranění problému s omezenou kapacitou při ukládání dat do DNA. Buňky je od nynějška možné mapovat a data z nich v krátkém čase rekonstruovat.

V běžných paměťových nosičích si data dnes zachovají integritu maximálně kolem 100 let. Za využití bakteriální DNA, kdy se buňky množí a jejich kolonie tak nezanikají, by se údajně mohla dochovat až po dobu 1000 let.

Pouhý gram použité bakterie Escherichia coli může sloužit jako úložiště pro informace, na která by bylo zapotřebí přes 450 pevných disků, každý s kapacitou 2 TB. Vědci vyzdvihují, že bakterie jsou velice odolné a přežijí v extrémních podmínkách – mrazu, horku, toxickém prostředí a jak zdůrazňuje expert Alen Yu: „Nemohou být napadeny hackerem.“

Čínští vědci uložili data do DNA bakterií. Vydrží v nich 1000 let a nelze je napadnout
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Student Jeff Tabor z univerzity v Texasu „drží portrét“ bakterie E. coli

Organismy jsou v rámci výzkumu drženy v hermeticky uzavřených nádobkách se speciálním roztokem, bez něhož nejsou schopny přežít. Zabráněno je tak komplikacím, které by při manipulaci s nimi mohli vědcům přinést. Využití této metody v praxi je běh na dlouhou trať. V nejbližších letech s komerčním využitím počítat nemůžeme. Mladý vědní obor se ale vyvíjí poměrně rychle, lze tak očekávat, že zanedlouho budeme seznámeni s dalšími úspěchy.

Prezentaci k celému projektu stahujte zde

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama