bude-lekarum-pri-robotickych-operacich-pomahat-kinect
Novinka Bude lékařům při robotických operacích pomáhat Kinect?

Bude lékařům při robotických operacích pomáhat Kinect?

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 1. 2011 15:08 8

Chirurgům by měl poskytovat naprostou kontrolu nad děním uvnitř pacienta a případně říci: „Tam ne, tam bys neměl chodit.“

Reklama

Dnešní zpráva o pohybovém systému Kinect se pohybuje v mnohem zajímavějším odvětví, než jsou různé hacky a demonstrace možností, které jsou navíc mnohdy nepoužitelné a spíše než funkčnost vyjadřují poselství – tak nějak to v budoucnu může fungovat. Studenti postgraduálního studia Washingtonské univerzity adaptovali technologie Kinectu pro ovládání robotů při asistované chirurgii. Je známo, že robotické operační systémy zvyšují přesnost, kontrolu a zručnost provedení chirurgického zákroku na úroveň, která není dosažitelná žádným lidským faktorem. Robot je vlastně „prodloužením“ chirurgových rukou v těle pacienta.

Systém, na kterém se nyní horečně pracuje, bude zaměřen na to, aby chirurgovi při operaci poskytl dostatečnou a okamžitou odezvu. Přeci jen ve většině případů jsou to stále nástroje (pozn. ti roboti), které jsou ledasčím limitováni. Nutno ale doplnit, že nástroje velice schopné. Chirurgům, kteří se musí často spokojit s limitujícím vizuálním obrazem, by měl nástroj poskytnout okamžitou odezvu a říci: „Tam ne, tam bys neměl chodit,“ uvedl Howard Chizeck.

Různým krizovým situacím by mělo být zamezeno tím, že bude možné vytvořit třetí rozměr při zobrazování mapy prostředí, který bude chirurgy v reálném čase informovat o stavu uvnitř pacienta. Pokud by se například nástroj dotkl, či přiblížil na kritickou vzdálenost ke kosti, systém vyšle zpět signál a chirurgovi obsluhujícího robota sdělí, že je blízko překážce. „V podstatě bychom byly schopni vytvořit „silové pole“ kolem jater. Pokud by se chirurg dostal příliš blízko, přestal by nástroj řezat a tak důležitý orgán uchránil,“ uvedl.

Bude lékařům při robotických operacích pomáhat Kinect?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Podobná zařízení běžně vyjdou na 50 000 dolarů, a tak jsme se přiklonili k možnosti, aby k projektu byl využit Kinect. Je jasné, že tato a technologie na podobné bázi, jsou prozatím v plenkách. Ale je neuvěřitelné, k čemu herní zařízení Microsoftu lidi napříč celým spektrem zájmů (hráči, nadšenci, programátoři, vědci, strojaři) inspiruje.

Nepřehlédněte:

Zdroj: 1 2 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama