diskuse-z-cesu-jak-dopadne-televize-vice-ip-tv-vice-obsahu
Novinka Diskuse z CESu: Jak dopadne televize? Více IP-TV, více obsahu

Diskuse z CESu: Jak dopadne televize? Více IP-TV, více obsahu

Jan Troška

Jan Troška

6. 1. 2011 12:00 1

Televize má být více osobní. Klasické vysílače prý vytlačí kabely k internetu a wi-fi.

Reklama

Hned první den CESu, přístupný jen odborné veřejnosti, přinesl zajímavou diskusi. Panel složený z vysokých funkcionářů NBC, Samsungu, Intelu, Vizia a Civolutionu, rozebíral budoucnost televize, resp. formátu, v jakém bude fungovat. Do popředí se má dostat IP-TV, tedy televize získávající obsah přes internet. Nebude mít však takovou podobu, jak jí známe z dnešních placených služeb.

Předně vzniknou nové video formáty, které zaručí vyšší míru komprese při zachování kvalitního obrazu. Sledovat IP-TV budoucnosti totiž budeme nejen v televizi, ale i v tabletech nebo mobilech s pomalejším připojením. Velkým kladem má být stejné uživatelské rozhraní, které se bude stahovat společně s obsahem. Nebude tak záležet na tom, jaké zařízení zrovna používáte, rozložení všech ovladačů bude vždy stejné.

V plánu je logování pomocí otisků prstů na dálkových ovladačích. Má to zajistit určitou míru zabezpečení uživatelského účtu, který bude s největší pravděpodobností placený. Platit se bude buď  za konkrétní shlédnutí filmu / pořadu, nebo bude fungovat paušální platba za určité časové období. Ve hře je ale rovněž přístup zadarmo, sledování obsahu pak bude doprovázet reklama tak, jak je tomu dnes u komerčních televizí.

I nadále bude zachováno živé vysílání, které vždy provází velká míra sledovanosti. Panel se shodl na tom, že současný byznys model, kdy musíme sledovat filmy podle vysílacího plánu, nedosahuje takového zisku, jako když si diváci budou moci sestavit program sami. S vyššími zisky má stoupnout i objem peněz na výrobu nových pořadů. Pokud máme dnes přibližně miliardu hodin filmů, seriálů a pořadů, po rozšíření IP-TV má objem stoupnout až na 5 miliard. Televize budoucnosti tak nejspíše budou rozděleny podle žánrů, u kterých budeme platit jen za to, co skutečně chceme.

Diskuse z CESu: Jak dopadne televize? Více IP-TV, více obsahu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Pctuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama