eu-schvalila-jednotnou-nabijecku-pro-mobily-vitej-microusb
Apple Novinka EU schválila jednotnou nabíječku pro mobily. Vítej microUSB

EU schválila jednotnou nabíječku pro mobily. Vítej microUSB

Mirek Kočí

Mirek Kočí

1. 1. 2011 13:00 26

Určitě jste to zažili. Jste na cestách a vybil se vám telefon. Po ruce navíc není nikdo s nabíječku pro váš typ telefonu. Tomu již brzy odzvoní.

Reklama

Evropská unie minulý týden definitivně přijala kritéria, která musí splňovat jednotná nabíječka pro mobilní telefony. O rozhodnutí informovala evropská komise (EK) s odvoláním na rozhodnutí standardizačních úřadů CEN-CENELEC a ETSI. Nabíječky budou mít konektor ve formátu microUSB, jež někteří výrobci mobilních telefonů již používají.

Podle analýz právě tento formát bude v následujících letech na trhu dominovat. Dohoda nebyla postavena na zelené louce. Již počátkem roku 2009 totiž hlavní výrobci mobilních telefonů jako Nokia, Apple, Sony Ericsson, RIM, Samsung či LG podepsali dohodu, že své nabíječky sjednotí. Rozhodnutí se nedotkne telefonu iPhone, iPaduaiPodů a to proto, že rozhraní USB 1.1 a USB 2.0 poskytnou při napětí stabilizovaném 5 V maximální (např. nabíjecí) proud 500 mA a USB 3.0 při stejném napětí 5V poskytne maximálně 1.100 mA (standart je 900 mA). Vzhledem k tomu, ze  iPad vyžaduje nabíjecí napětí 5,2 V a odebírá při něm kolem 2.000 mA, je jakýkoliv přechod z dock konektoru na USB, či jakákoliv redukce dock na USB vyloučená (za vysvětlení děkuji p. Skopalovi)

„Jsem šťastný, že evropské standardizační úřady rychle splnily náš požadavek na vytvoření technických standardů pro jednotnou nabíječku pro mobily," sdělil komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani a pokračoval: „Jednotný formát pro nabíjení telefonů ulehčí spotřebitelům život“. První jednotné nabíječky se na evropském trhu objeví již v průběhu roku.

Chce se mi dodat: to to trvalo. Shodnout se na zdánlivě triviálních a jasných věcech je často běh na dlouhou trať. Rozhodnutí bude mít i výrazný vliv na peněženku každého z nás. Nabíječky nebudeme muset s novým telefonem kupovat, ale jednoduše použijeme tu starou.

EU schválila jednotnou nabíječku pro mobily. Vítej microUSB
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama