intel-310-series-male-ale-sikovne-ssd-pro-notebooky
Novinka Intel 310 Series: malé, ale šikovné SSD pro notebooky

Intel 310 Series: malé, ale šikovné SSD pro notebooky

Jan Černý

Jan Černý

31. 12. 2010 10:00 5

Ultra malé SSD disky vložíte do miniPCIe slotu, díky tomu může používat v notebooku dva pevné disky.

Reklama

Zatímco třetí generace SSD X25-M založená na 25nm NAND Flash čipech vyjde někdy během února příštího roku, drobné SSD s rozhraním miniSATA pro notebooky Intel SSD 310 Series uvádí Intel v těchto dnech. MiniSATA je konektor navržený tak, aby byl pinově kompatibilní s miniPCI Express slotem. Díky tomu je možné použít disky s tímto rozhraním v noteboocích a netboocích. Soda Creek, což je označení, pod kterým Intel tuto řadu SSD vyvíjel, mají rozměry pouhých 51 × 30 × 5,8 milimetrů. To je zhruba 11 % z objemu standardních 2,5 palcových disků pro notebooky. Dokonce i 1,8" disky vypadají proti němu jako tlouštík. Také hmotnost je téměř zanedbatelná – Intel 310 Series váží jenom 10 gramů a Intel jej po právu srovnává s dolarovou mincí.

Disky se vyrábí v kapacitách 40 GB a 80 GB a jsou založené na stávajících 34nm NAND Flash čipech. Z toho plynou technické parametry podobné druhé generaci SSD Intel X-25V a Intel X25-M. Menší varianta má, stejně jako X25-V 40 GB, zapojen pouze poloviční počet kanálů SSD řadiče (5 z 10 16bit kanálů). To sice umožňuje rychlosti čtení až 170 MB/s, ale na druhou stranu přináší omezení v podobě 35 MB/s pomalého zápisu. 80 GB model je na tom o poznání lépe – díky plnému počtu zapojených kanálů zvládá zapisovat rychlostí až 80 MB/s a číst 200 MB/s. Při náhodném čtení 4kB bloků dat zvládají disky až 25/35 tisíc operací za sekundu, při 4kB zápisu 2,5/6,6 tisíce operací za sekundu.

Samozřejmostí je u obou modelů podpora technologie trim pro údržbu smazaného prostoru včetně nástrojů Intel SSD Toolbox. A stejně jako u SSD Intel druhé generace, je spotřeba v provozu velice nízká. Intel udává, že při běžných operacích nespotřebuje disk více, než 150 mW, v klidu pak pouhých 75 mW. Těmto údajům si dovolím oponovat, neboť u klasického modelu Intel X25-V jsem při zápisu naměřil až 1,68 W. Nicméně v klidu a při sekvenčním čtení se oba disky vejdou do výrobcem stanovených parametrů s velikou rezervou a patří tak k nejúspornějším diskům na trhu.

Intel 310 Series: malé, ale šikovné SSD pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel 310 Series: malé, ale šikovné SSD pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel 310 Series: malé, ale šikovné SSD pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel 310 Series: malé, ale šikovné SSD pro notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro odběr 1000 kusů stanovil Intel ceny $99 respektive $179 bez DPH. Ačkoli nejsou disky Intel 310 Series určeny pro maloobchodní prodej, zájem ze strany výrobců notebooků je veliký. Jako první se přihlásilo Lenovo. To jej bude osazovat do nové i stávající řady business notebooků ThinkPad v kombinaci s klasickým 2,5“ diskem. Uživatel tak bude moci naplno využít celý potenciál – operační systém bude naistalován na SSD, data se budou ukládat na velký 2,5" HDD. Dále o disky projevila zájem společnost DRS Technology, která jej osadí v odolných tabletech určených pro průmyslové a armádní použití.

Přehled jednotlivých dílů našeho seriálu o SSD discích:

 Zdroj: Tech Report, TZ Intel

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama