spekulace-nokia-chce-komunikator-s-windows-phone-7-uz-jedna-s-microsoftem
Novinka Spekulace: Nokia chce komunikátor s Windows Phone 7. Už jedná s Microsoftem

Spekulace: Nokia chce komunikátor s Windows Phone 7. Už jedná s Microsoftem

Jan Černý

Jan Černý

21. 12. 2010 10:00 17

Podle serveru mobile-reviews.com jednají za zavřenými dveřmi Nokia a Microsoft o možnostech spolupráce.

Reklama

Nokia je v absolutních číslech největším výrobcem mobilních telefonů na světě, zaostává však v oblasti smartphonů. Ve Spojených státech má mizivé procento trhu a vůbec nedokázala reagovat na uvedení iPhonu od Applu. Proto došlo v září tohoto roku k výměně vedení v Nokii. Ve funkci ředitele společnosti nahradil po pěti letech Olli-Pekka Kallasvuou bývalý ředitel Busines divize Microsoftu Shephen Elop. Ihned po nástupu sáhnul k drastickým škrtům. V srpnu propustil 1 800 zaměstnanců (3 % celkového stavu), 800 z nich pracovalo ve finské pobočce a podíleli na vývoji Symbianu^3. Ani mě se nechce věřit, že neklesla konkurenceschopnost společnosti.

Spekulace: Nokia chce komunikátor s Windows Phone 7. Už jedná s Microsoftem
i Zdroj: PCTuning.cz

Tomu nasvědčuje fakt, že od zářijového ohlášení komunikátoru Nokia E7 uplynuly 3 tři měsíce, po telefonu není ani vidu ani slechu. Stále dochází k odsouvání termínu uvedení na trh – nejprve to měl být prosinec/decembér 2010, poté únor/február 2011 a nyní se mluví o prvním čtvrtletí 2011. Kde to vázne? S uvedením řady Nokia N8 se prokázalo několik skrytých vad s napájením a také software nepracoval, jak by měl. Z toho důvodu snížila Nokia plošně cenu o 10 % a telefony začala postupně opravovat. To zcela jistě zaměstnalo velké množství lidí.

Spekulace: Nokia chce komunikátor s Windows Phone 7. Už jedná s Microsoftem
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní vyplouvají na povrch zajímavé novinky. V průběhu listopadu začali Nokia a Microsoft jednat o možné spolupráci. Dialog zahájilo právě nové vedení v čele s Elopem. Oběma společnostem totiž leží v žaludku úspěšnost otevřeného Androidu. V příštím roce se prý dočkáme dostupných telefonů s Androidem za cenu okolo 2 300 Kč/90 €. Když Nokia nezareaguje včas, může pohřbít veškeré naděje na dobytí trhu se smarthphony. Osobně si myslím, že propuštění části zaměstnanců vývojového týmu Symbianu^3 byl velice špatný krok. Nokia ztratila svou tvář a schopné vývojáře. Pokud pro nové modely zvolí Windows Phone 7 bude minimálně půl roku trvat, než bude vše spolehlivě odladěné. Ale to už se dostáváme někam na začátek roku 2012…

Zdroj: Mobile-reviews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama