slovinsti-vedci-vyvinuli-prvni-tridimenzionalni-laser
Novinka Slovinští vědci vyvinuli první třídimenzionální laser

Slovinští vědci vyvinuli první třídimenzionální laser

Jan Troška

Jan Troška

14. 12. 2010 13:00

Nový laser by se mohl hodit pro stavbu 3D panelů a pro vytváření holografických obrazů.

Reklama

Slovinští vědci Matjaž Humar a Igor Muševič navrhli a vyrobili velmi nadějný CLC (Cholesteric Liquid Crystal) microdroplet laser, který srší superlativy: je malý, levný, dostatečně rychlý a především má mít velmi dobré optické vlastnosti.

Microdroplet (kapičkový) laser má velikost pouze 15 mikronů. Jedna kapka umí svítit ve všech směrech a intenzitu vyzařovaného světla lze ladit pomocí tekutých krystalů a teploty laseru. Koherentní světlo je pak možné přesně modelovat v požadovaném směru a intenzitě. Díky tekutým krystalům je technologie velmi podobná dnešním LCD panelům. Pokus byl proveden při obnovovací frekvenci 200 Hz a vědci naměřili odezvu kolem 50 ms. Světlo mělo vlnovou délku 600 nm, což odpovídá přibližně červené barvě. Barvu světla lze ale měnit.

Nová technologie může najít uplatnění v telekomunikacích nebo třeba při snímání obrazu. Nejvíce se však očekává od použití v holografii. 

Zpráva kromě použité technologie bohužel neukazuje obrázky z prvních reálných testů. Technické detaily naleznete ve druhém odkazu (PDF).

Slovinští vědci vyvinuli první třídimenzionální laser
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: eurekalert.org, opticsinfobase.org (PDF)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama