microsoft-predstavil-silverlight-5-ma-co-nabidnout
Novinka Microsoft představil Silverlight 5! Má co nabídnout?

Microsoft představil Silverlight 5! Má co nabídnout?

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

5. 12. 2010 10:00

Platforma pro online dynamický obsah Silverlight se v příštím roce dočká nové verze, která přinese několik důležitých funkcí. Pojďme si je představit.

Reklama

Softwarový gigant podle některých zdrojů plánuje v budoucnu přejít z Silverlightu na HTML5, ale i tak je zatím první zmiňovaný pro Microsoft důležitou technologickou platformou. Informace o nové verzi sdělil Scott Guthrie na konferenci Silverligh Firestarter, kde jako keynote speaker mluvil o budoucnosti Silverlightu.

Microsoft představil Silverlight 5! Má co nabídnout?
i Zdroj: PCTuning.cz

Silverlight 5 přinese více než 40 výraznějších novinek, které většině vývojářů doteď chyběly. V souladu s odklonem od všestranného řešení bude většina změn zaměřena na využití pro multimediální a podnikové aplikace. Za zmínku stojí vylepšení v podobě nativní podpory 64-bitových systémů, lepší využití GPU pro renderování 2D a 3D obsahu a také nové funkce týkající se přehrávání multimediálního obsahu. Hardwarová akcelerace pro H.264 videa je určitě vítanou změnou, stejně jako funkce „TrickPlay“, které umožní přehrávání obsahu v různých rychlostech, a tím i rychlé přetáčení „tam a zpět“.  Nová verze bude mít i lepší správu pro DRM ochrany, nebo také lepší možnosti pro dálková ovládání. Především pro podniková řešení se jistě uplatní tisk formátu (jazyka) Postscript a pro plynulejší animace byla vylepšena podpora Fluid UI.

Microsoft představil Silverlight 5! Má co nabídnout?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdá se, že Microsoft  se bude Silverlight snažit protlačit jako řešení pro vývojáře podnikových aplikací, ale i tak lze jen těžko uhodnout, jak moc se rozhraní dříve přezdívané „Flash-killer“ uplatní do budoucna. Jedním z nejlepších a největších projektů postavených na Silverlightu je WorldWide Telescope, jež v sobě ukrývá největší interaktivní mapu hvězdné oblohy. Další oblastí, kde se pokusí Silverlight prosadit je vývoj aplikací pro Windows Phone 7, ale vše závisí na tom, jak se nový systém uchytí. Konkurence je veliká, vývojáři z Adobe očividně nikdy nespí a se svým Flashem jsou pořád o velký kus napřed.

Na vydání konečné verze si ještě nějakou dobu počkáme, stejně jako na první betu. První betaverze Silverlight 5 by měla být vypuštěna v první polovině příštího roku, finální pak na jeho konci.

Nepřehlédněte:

Zdroj: Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama