sony-sandisk-a-nikon-pracuji-na-superrychlych-pametovych-kartach
Novinka Sony, SanDisk a Nikon pracují na superrychlých paměťových kartách

Sony, SanDisk a Nikon pracují na superrychlých paměťových kartách

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

1. 12. 2010 11:00 6

Výrobci se spojili a společně pracují na vývoji nové generace paměťových karet s vysokou rychlostí a kapacitou, které nahradí současné CompatFlash.

Reklama

Firmy plánují vyvinout paměťové médium, které bude mít dostatečnou kapacitu a přenosové rychlosti pro potřeby dnešních i moderních digitálních fotoaparátů. Poslední standard CompactFlash 6.0, který byl oznámen v listopadu tohoto roku je omezen Paralelním ATA (PATA) rozhraním, které umožňuje přenosovou rychlost „pouhých“ 167 MB/s. Zdá se to sice víc než dost, ale nově navrhovaná specifikace se bude dokonce pyšnit rychlostí až 500 MB/s.

Sony, SanDisk a Nikon pracují na superrychlých paměťových kartách
i Zdroj: PCTuning.cz

A kde se karty uplatní? Díky trendu zvyšování rozlišení a kvality záznamu to není těžké uhodnout. Například při nepřetržitém snímání RAW snímků a HD videa se takové možnosti zápisu určitě využijí. Za nárůstem přenosové rychlosti stojí přechod na rozhraní PCIe, což umožní zmiňovanou teoretickou rychlost 500 MB/s a překonání bariéry úložného prostoru přes 2 TB!

Kazuyuki Kazami, provozní ředitel, viceprezident a generální manažer Nikonu poznamenal, že „vysokorychlostní média, která budou založena na tomto formátu, rozšíří možnosti digitálních zrcadlovek a dalších profesionálních digitálních zobrazovacích zařízení".

O zpětné kompatibilitě nic řečeno nebylo, ale lze očekávat, že ve starších zařízeních tyto karty nevyužijeme. Na trh by se karty mohly dostat do dvou let a široké nasazení lze očekávat především v profesionální sféře.

Nepřehlédněte:

Zdroj: TCMagazine

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama