nova-technologie-od-hitachi-prinese-disky-s-kapacitou-az-24-tb
Novinka Nová technologie od Hitachi přinese disky s kapacitou až 24 TB

Nová technologie od Hitachi přinese disky s kapacitou až 24 TB

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

29. 11. 2010 12:00 6

Máte problémy s velikostí současných disků? U Hitachi již pracují na nové technologii, která umožní výrobu pevných disků s obrovskou kapacitou.

Reklama

Japonská organizace NEDO, Národní Technologický Institut v Tokyu, univerzita v Kyotu a Hitachi úspěšně vyvinuli novou technologii pro ukládání dat na pevný disk. Nová technologie přichází s hustotou zápisu 3.9 Tb na čtvereční palec a teoretická velikost pevných disků se pohybuje až k skvělým 24 TB.

Nová technologie od Hitachi přinese disky s kapacitou až 24 TB
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vás zajímá, jak pevné disky pracují a jakým způsobem je prováděn zápis a čtení doporučuji se podívat na článek Jirky Helmicha: Pevné disky - principy a technologie. Jednoduše řečeno, při magnetickém zápisu dochází k zmagnetizování feromagnetické vrstvy, čímž dojde k uložení hodnoty. Úložnou kapacitu lze zvýšit zmenšením magnetického zrna, na které se ukládají jednotlivé bity, nebo zvětšením počtu ploten. Vědci se samozřejmě zaměřili na první možnost a efektivnějším uspořádáním vrstvy feromagnetického materiálu zvětšili kapacitu disku. Použili k tomu polymerové materiály s vysokou hustotou zrna. Materiál umožnil vytvoření přesných magnetických struktur o velikosti pouchých 10 nm.

Nová technologie od Hitachi přinese disky s kapacitou až 24 TB
i Zdroj: PCTuning.cz

Technologie ve výsledku umožní až 8násobné zvětšení hustoty záznamu (současné technologie umožní uložit asi 500 Gb na čtvereční palec). Ve výsledku to znamená, že se můžeme dočkat i zmiňovaných 24TB disků. Kdy se HDD s touto technologií dočkáme není jasné, ale nějaký ten rok to asi bude. V současné době by byl navíc problém s využitím, neboť operační systémy a BIOSy mají problémy s disky většími jak 2 TB. Využitelné tak budou až s nasazením UEFI na základních deskách.

Napřehlédněte:

Zdroj: CDRinfo

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama