evicka-vam-poradi-jak-rozjet-exfat-pod-mac-os-x-10-6-4
Novinka Evička vám poradí, jak rozjet exFAT pod Mac OS X 10.6.4

Evička vám poradí, jak rozjet exFAT pod Mac OS X 10.6.4

Jan Černý

Jan Černý

29. 11. 2010 13:00 5

Naši followerku z Twitteru zaujal minulý systém souborů exFAT určený pro přenosné disky, a tak se rozhodla udělat jednoduchý návod pro příznivce nakousnutého jablka.

Reklama

O srovnání výkonu různých souborových systémů FAT32, NTFS a exFAT jsem vás minulý týden informoval v recenzi externího SSD disku Kingston HyperX MAX 3.0. Pro přenosné disky je nejvhodnější právě exFAT. K jeho hlavním přednostem patří lepší ochrana proti poškození dat při přerušení zápisu (typicky odpojení média) a oproti staršímu FAT32 umožňuje zápis souborů větších než 4 GB. O tom, že má exFAT (někdy též označovaný jako FAT64) budoucnost svědčí skutečnost, že jej prosazují výrobci SDXC Compact Flash paměťových karet.

Jedinou nevýhodou pro majitele menšinových operačních systémů je bohužel skutečnost, že jde o patent společnosti Microsoft a Linuxu nebo Mac OS X (do verze 10.6.4 „Snow Leopard“) není nativně podporován. To samozřejmě nenechalo naši čtenářku a majitelku MacBooku s dualbootem Evu Mlynářovou (vystupující na Twitteru jako @evisek_net) chladnou a připravila nám krátký návod pro ovladač MacFUSE v2.0. Následující text se počínaje dneškem stal součástí třetí kapitoly recenze externího SSD disku Kingston HyperX MAX 3.0 128 GB.

 

„Ze zdrojové stránky jsem si stáhla image programu MacFUSE (verze 2.0.3,2). Po stažení se ihned připojil a obsah samotného souboru byl následující. Dalším krokem bylo spuštění instalace pomocí poklikaní na MacFUSE.pkg a následné potvrzení, že opravdu chci daný program nainstalovat,“ popisuje Eva.

Pro ty, kdo vidí Mac OS X poprvé, mohu povrdit, že se formálně od sebe insalace na Applu a PC příliš neliší. Také zde je nedílnou součástí „přečtení“ licenční smlouvy a její následné odsouhlasení.

V další části instalace má uživatel možnost změnit místo, kde bude program instalován. Jak je vidět níže, program zabírá necelých 8 MB místa na pevném disku. V tomto případě byl za cílovou lokaci označen disk OSX. Podrobnější nastavení pro přímo vybranou složku nebylo v této verzi MacFUSE k dispozici. Zároveň v případě špatně zvoleného disku, vás instalační průvodce upozorní, že disk, na kterém není nainstalováno Mac OS X, tento program nainstalovat nelze.

Po vybrání umístění již instalační průvodce přistoupí k samotné instalaci, kterou je však samozřejmě nutné potvrdit administrátorským heslem:

Následuje zobrazení samotného průběhu instalace, která netrvá déle než 2 minuty. Po nakopírování souborů na zvolený disk, je instalace úspěšně ukončena.

Po dokončení instalace a připojení flashdisku ve formátu exFAT došlo k automatickému připojení. Na flashku se souborovým systémem exFAT má uživatel Mac OS X možnost číst a zároveň na ni může i zapisovat. Jedinou nevýhodou je, že tyto oddíly nemůže vytvářet. 

Tak pánové, doufám, že se nenecháte zahanbit ženou a připravíte nám návod pro některou z distribucí Linuxu – třeba pro Ubuntu 10.4 (Lucid Lynx) nebo 10.10 (Maverick Meerkat). Pro Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) a starší, který má Eva spolu s Max OS X nainstalovánu, totiž žádné balíky s podporou exFAT neexistují.

Zdroj: IT & librarian blog

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama