zamcene-cpu-sandy-bridge-pujde-taktovat
Novinka Zamčené CPU Sandy Bridge půjde taktovat

Zamčené CPU Sandy Bridge půjde taktovat

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 11. 2010 19:38 12

O nemožnosti taktovat zamčená CPU Sandy Bridge jsme vám říkali, Intel uvede čipset kde to nakonec půjde

Reklama

O nemožnosti taktovat zamčený procesor architektury Sandy Bridge, skrze přetaktování základního taktu (BCLK), jsem se přesvědčili na vlastní kůži. Maximální navýšení základní frekvence jsem dosáhl 104 MHz, to jest navýšení o "závratných" 4 MHz. Ještě před nedávnem jsme brali tuto skutečnost jako fakt, nyní je ale vše jinak. I když Intel nastavil ceny odemčených procesorů jen o kousek výše než zamčených, přeci jen se hlasů veřejnosti a výrobců desek lekl. Hlavně výrobci na něj zřejmě hodně tlačili, jelikož v případě nemožnosti taktování základních modelů skrze sběrnici, ztrácí jakýkoliv dražší model základní desky smysl a odlišit se vůči konkurenci bude téměř nemožné - při dnešní shodné výbavě desek různých výrobců.

Jen pro informaci uvedu, proč není taktování možné. Intel u čipsetu P67 Express odebral možnost připojení externího generátoru frekvence a dalších děliček taktů. Generátor je umístěn v PCH čipu a jeho základní takt 100 MHz nelze dále nijak dělit, každé vyšší navýšení taktu pak ovlivní (znestabilní) nějakou klíčovou komponentu systému - PCI Express, USB, SATA atd. I když se prý výrobci desek snažili toto omezení obejít, nebyli úspěšní. Jak z toho ven? - Intel řešení vymyslel sám.

Zamčené CPU Sandy Bridge půjde taktovat
i Zdroj: PCTuning.cz

Dodá na trh kromě P67 Express (a dalších x67 čipsetů) také jeden prémiový - Z68 Express. Ano, tušíte správně - tento čipset umožňuje připojení externího generátoru frekvence, tedy půjde o dnešní ekvivalent P55 Express a jemu podobných. Čipset (PCH) je určen pro desky s paticí LGA 1155 a všechny jeho specifikace jsou stejné jako u P67 Express. Zdali bude tento čipset uveden hned v lednu pochybuji, může se to ale stát. Intel a hlavně výrobci desek s ním určitě nebudou chtít otálet, jelikož spousta lidí si na něj bude chtít počkat. Více informací (povolených ke zveřejnění) se dozvíte příští týden, kdy Intel pořádá pro novináře detailní ponor do architektury Sandy Bridge, kam se také chystáme, zůstaňte tedy nalděni ...

PS. Zde se nabízí otázka, zdali nebude přeci jenom levnější koupit odemčený procesor s "K" na konci a klasickou desku s P67 Express, než zamčený a levnější CPU s prémiovou desku a Z68 Express? - Já tipuji, že první možnost vyjde levněji. Pokud by ale ceny těchto desek byly stejné, není co řešit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama