ceske-ceny-procesoru-sandy-bridge
Novinka České ceny procesorů Sandy Bridge

České ceny procesorů Sandy Bridge

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 11. 2010 10:30 14

K uvedení čipů Sandy Bridge dojde až za měsíc, už nyní jsme ale zjistili české ceny

Reklama
České ceny procesorů Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve se podívejme na rekapitulaci první várky modelů druhé generace architektury Nehalem/Westmere - Sandy Bridge. Tabulku zkomponovali na serveru Expreview a říká nám, že 9.1.2011 bude na trh vypuštěno 10 modelů, včetně dvou zcela odemčených pro taktovače. Až dosud se předpokládalo, že Intel si za odemčený násobič bude počítat kolem 50 USD, nakonec ale gigant situaci přehodnotil a udělal dobře - rozdíl bude značně menší. U modelu Core i7-2600K zaplatíte za odemčený násobič jen 23 USD navíc, u modelu Core i5-2500K pak jen 11 USD. To není nijak zásadní rozdíl mezi odemčeným a zamčeným čipem, rozhodování bude tedy jednodušší.

České ceny procesorů Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož se první várka čipů blíží do českých skladů, aby byly v lednu k dispozici, zeptali jsme se v oblíbeném (tradičně dražším) obchodě na ceny. Vidíte je v tabulce, zaokrouhlil jsem je na celá čísla. Odemčený Core i7-2600K pořídíte za cenu dnešního Core i7-950 s frekvencí 3,06 GHz. Neodemčená verze Core i7-2600 bude shruba o 500 Kč levnější. Jeho cena se pohybuje někde mezi Core i5-680 a Core i5-655K. Odemčený Core i5-2500K pořídíme za dnešní cenu Core i5-760 a půjde zřejmě o hit. Zamčená verze bude jen o 200 Kč levnější. Ceny Core i7-2000 jsou vcelku vysoké, odpovídají ale výkonu čipů. Už teď mohu říci, že Core i7-2600 překoná výkonem téměř všechny čipy do patice LGA 1366 a mnohdy útočí i na šestijádrové monstrum z extrémní řady. Nárůst výkon architektury Sandy Bridge je vůči té dnešní mnohde ohromný. Zdvojnásobení počtu instrukcí na takt se zkrátka projeví téměř všude, a další vylepšení jsou také hodně znát. Už se dlouho nestalo, že by střední třída nové generace tak výrazně překonala High-end té minulé. Jistí svou pozicí si opravdu budou jen šestijádra ..

Na konkrétní výkon a další informace si musíme ještě počkat, uvedení bude až na výstavě CES 2011. Vánoční měsíc uplyne jak voda, a recenze tu budou v podstatě "za pár". PS. V minulých dnech se na čínském webu objevil test simulovaného Core i7-2600K, neberte jej jako bernou minci i když se v něm Sandy Bridge ukazuje v hodně dobrém světle. Autoři recenze použili níže taktovaný ES čip, který neměl funkční funci Turbo. Reálný výkon u finálního čipu ještě o notný kus poskočí nahoru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama