apple-i-se-vydrazil-za-3-2-milionu-korun
Apple Novinka Apple I se vydražil za 3,2 miliónu korun

Apple I se vydražil za 3,2 miliónu korun

Jan Černý

Jan Černý

26. 11. 2010 11:00

Odhaduje se, že se zachovalo pouhých 50 kusů v provozuschopném stavu a jeden z nich se prodal nedávno v Anglii.

Reklama

Připomeňme si, že první počítač Apple vyráběli v prvopočátcích oba zakladatelé „na koleně“ v garáži. Steve Jobs a Steve Wozniak začali pracovat na prvním počítači Apple uloženém do dřevěné krabice v roce 1975. Za většinou návrhu stál geniální konstruktér Steve Wozniak, zatímco Steve Jobs se už tehdy staral o marketing. Jobs navázal kontakt s místním počítačovým skladem, The Byte Shop, který mu nabídl, že by měl o stroj zájem, ale jen v úplné sestavě. Majitel, Paul Terrell, přešel dále a řekl, že by objednal 50 kusů a zaplatí pekelnou cenu 666,66 dolarů za každý doručený kus.

Apple I se vydražil za 3,2 miliónu korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Jobs přijal objednávku Byte Shopu, a potřebné součástky objednal z Cramer Electronics, aby mohl sestavit Apple I. Místní úvěrový manažer se Jobse zeptal, jak bude platit splátky a on odpověděl: „Mám tuto objednávku z Byte Shop z řetězce počítačových skladů na 50 z mých počítačů a platby jsou na dobírku. Pokud mi dodáte součástky do 30 dnů, budu schopen postavit a doručit počítače v daném termínu, shromáždit peníze od Terrella z Byte Shopu a zaplatit vám.“ Úvěrový manažer Paul Terrell, který navštěvoval IEEE počítačové konference v Asilomar v Pacific Grove, potvrzoval pravdivost objednávek. Takto oba mladící vyrobili přibližně 200 kusů.

Apple I se vydražil za 3,2 miliónu korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Na rozdíl od dnešních počítačů stačí prvnímu jablku k plnému chodu pouhých 30 čipů. V základu obsahoval 4 kB operační paměti, která šla rozšířit až na 65 kB a 8bitový procesor MOS 6502 běžící na kmitočtu 1,032 MHz (tehdy nejlevnější procesor na trhu). Jako zobrazovací zařízení sloužila televize a pro ukládání dat bylo možné použít magnetofonové pásky. I když se měla aukce konat později, nakonec se počítač prodal v úterý 23. listopadu za 109 tisíc liber. To je v přepočtu necelých 3,2 miliónů korun. Pokud ukrýváte někde na půdě starý muzejní počítač, rozhodně se jím nestyďte pochlubit – třeba jej výhodně prodáte. Otázkou ale zůstává, jak s novým přírůstkem jeho majitel naloží. Třeba jej zlikviduje v rámci bizarního umění.

Nepřehlédněte:

Zdroj: ComputerBase, Wikipedia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama