geforce-gtx-580-na-1-ghz-hracka
Novinka GeForce GTX 580 na 1 GHz - hračka

GeForce GTX 580 na 1 GHz - hračka

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 11. 2010 22:56 15

Taktování nové GeForce je skvělé, pojďme si říct jak na něj, a jak je to vlastně s tou TDP ochranou

Reklama
GeForce GTX 580 na 1 GHz - hračka
i Zdroj: PCTuning.cz

Mám k dispozici dvě prodejní verze karet, s oběma se setkáte v pondělí - každou si krátce představíme a zapojíme je poté do SLI. To jako upoutávka na gigantický výkon SLI dvojice GeForce GTX 580 od Asus a EVGA zatím stačí, pohovořme o taktování a zkušenostech s prodejními kartami.

Připomínám, že s testovacím vzorkem jsem se dostal na stoprocentně stabilních 905/4500 MHz. To stejné jsem čekal také od finálních karet z distribuce, a musím říci, že nezklamaly. Karta EVGA se bez potíží dala přetaktovat na 900/4400 MHz. Hlavně u pamětí se mi tolik nedařilo, jádro GPU je ale stejně dobré jako u testovací karty.  Naopak Asus potěšil, zaprvé u něj jde zvyšovat napětí výše než u dvouch zbylých karet, a také jde lépe taktovat. S kartou Asus jsem dosáhl stoprocentní stability na 950/4600 MHz. A jelikož test 3D Mark Vantage nepotřebuje zcela stabilní kartu, šel jsem ještě dál ...

GeForce GTX 580 na 1 GHz - hračka
i Zdroj: PCTuning.cz

Absolutně bez potíží jsem přetaktoval na 1000/4580 MHz. O tomhle výsledku se kartám s jádrem GF100, ale i GF104 mohlo jen zdát. Donedávna byly frekvence 1GHz na vdzchuchu doménou jedině Radeonů HD 5800, nyní to dokáže i GeForce. I když tato frekvence stačí na náročný průběh 3D Mark Vantage Extreme, ve spoustě her nepochodíte. S frekvencí 900-950/4400-4500 to ale ustojíte zcela jistě. Tady musím připomenout, jak se vlastně Fermi karty taktují. Psalo mi pár lidí, že jim GeForce GTX 580 s vysokým taktováním ztrácí výkon. Pojďme si tedy říci, jak na to a čím to je ..

Všechny grafické karty architektury Fermi s jádry GF100 a GF110 mají nastavenu maximální teplotu (thermal treshold) 90-97 stupňů. Pokud GPU dosáhne této hranice, jádro začne okamžitě zpomalovat (throttlovat), stejně jako se to děje u procesorů. Karta ztrácí výkon a jádro se tím snaží ochladit. Pokud tedy jdete na taktování hrubou silou - neuspějete. Pokud nastavíte maximální voltáž, necháte ventilátor na AUTO a zýšíte frekvence, karta v testu zcela jistě začne zpomalovat - bylo dosaženo maximální hranice teploty GPU. Pokud se vám to děje, nechejte monitorovat teplotu a uvidíte, že tomu tak je. Na Fermi se musí jít "zlehka", zvyšovat napětí až jako poslední, když už není jádro stabilní. Než hledat nejvyšší možnou frekvenci a napětí, je nutné najít kompromis mezi uchladitelným napětím stávajícím chlazením a maximální frekvencí karty. Někdy je zkrátka méné lépe. Já vidím maximální napětí jádra, které vzduchový chladič ještě uchladí tiše 1,1V. To nastavte a hledejte kam vás vaše karta pustí.

Nyní k hodně diskutované ochraně proti vyššímu odběru než je dané TDP. Ta funguje tak, že v náročných zátěžových aplikacích omezí napětí a frekvenci jádra aby nebyla spotřeba vyšší než maximální TDP karty. Množí se nám ale dohady, že se omezení výkonu může objevit i v náročných hrách - nemůže. Ochranný systém se skládá ze dvou částí - hardwarové a softwarové. Hardwarové členy monitorují spotřebu a odběr na všech napájecích větvích (PCIe, 12V) neustále, ovšem nijak do funkce karty nezasahují. Až do chvíle, kdy jim k tomu dá pokyn software - ovladač. Ten totiž detekuje aplikace Furmark a OCCT (žádné jiné!) a v případě jejich spuštění, je ochrana aktivována. Software je ale sofistikovanější než se může zdát, přejmenováním Furmark.exe ho neošálíte, a ani ochranu nespustíte přejmenováním například benchmarku na Furmark.exe (zkoušel jsem to).

Zkrátka není se čeho bát, ochranný systém funguje pouze a jen v nových verzích Furmark (Kombustor) a OCCT, nikde jinde se nespustí. Nvidia bude samozřejmě do ovladačů přidávat i další verze těchto programů, popřípadě podobně náročné zátěžové testy. Na závěr ještě jedna ochutnávka na pondělní test ...

GeForce GTX 580 na 1 GHz - hračka
i Zdroj: PCTuning.cz

Herní monstrum - Core i7-980X na (4,4 GHz) + 3x GeForce GTX 580 (900/4500 MHz) v Tri-SLI - i s výsledky tohoto počítače se v pondělním testu setkáme ..

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama