asus-demonstroval-revolucni-uefi-na-desce-pro-sandy-bridge
Novinka ASUS demonstroval revoluční UEFI na desce pro Sandy Bridge

ASUS demonstroval revoluční UEFI na desce pro Sandy Bridge

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 11. 2010 15:00 27

Zapomeňte na útrapy spojené s užíváním prehistorického BIOSu. V pěkné grafické nadstavbě lze operovat za asistence myši.

Reklama

BIOS, neboli (Basic Input/Output System; česky základní vstupně-výstupní jednotka) bude v budoucnu nahrazen systémem UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) a jeho masivního rozšíření mezi běžné uživatele se pravděpodobně dočkáme již v příštím roce. BIOS je v současné době nedílnou součástí každého počítače. V jádru se jedná o základní souhrn funkcí a instrukcí nutných pro spuštění počítače. Právě on je tím nepostradatelným trpaslíkem, který hlásí, zda je vše připojeno a zda vše funguje tak jak má. Na světě je již rovné čtvrt století za které se změnil jen pramálo. Nikdy se totiž nepočítalo s tím, že bude využíván po tak dlouhou dobu.

Jeho nástupce UEFI bude pro uživatele znamenat nejen rychlejší start operačního systému, ale ve většině případů i grafickou nadstavbu, uživatelské prostředí, které lze ovládat za pomocí myši a mnoho dalších vylepšení. Navíc se zdá pravděpodobné, že se dočkáme i určité standardizace uživatelského rozhraní (UI) – byla by totiž škoda, kdyby každá varianta vypadala trochu jinak. Zdá se, že čas, kdy UEFI převezme otěže, se nezadržitelně blíží…

Nepřehlédněte:

BIOSu zvoní hrana, v roce 2011 přijde UEFI

Zdroj: TechSpot

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama