apple-je-druhou-nejvetsi-firmou-sveta-podle-trzni-kapitalizace
Apple Novinka Apple je druhou největší firmou světa podle tržní kapitalizace

Apple je druhou největší firmou světa podle tržní kapitalizace

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 9. 2010 08:00 29

Již v červnu překonal Microsoft, avšak na Exxon Mobile to stále nestačí.

Reklama

Americká firma Apple překonala při obchodování na čtvrteční burze Nasdaq čínský ropný koncern Petrochina, čímž se stala druhou největší společností na trhu z hlediska tržní kapitalizace, informuje agentura AFP. Rekordní hodnotou je 292,76 dolarů, za tolik se při obchodování na Wall Street prodávala jedna akcie, což ocenilo tržní hodnotu firmy na 266 miliard dolarů, o miliardu více, než dosáhli Číňané.

Apple je druhou největší firmou světa podle tržní kapitalizace
i Zdroj: PCTuning.cz

iPad vnímáme jako Mac pro masy“ Gene Munster

Čtvrtek nakonec uzavíral na hodnotě 288,92 dolarů za akcii. Největší firmou na světě je americký ropný gigant Exxon Mobile, jehož hodnota dosáhla 310 miliard dolarů.

V červnu překonal Apple podle své tržní kapitalizace Microsoft, a stal se tak nejvíce ceněnou technologickou společností na planetě. K dobrým výsledkům zjevně napomohli prohlášení o výborném prodeji iPadu – analytik Gene Mustler z Piper Jaffray odhaduje, že se Apple podaří v příštím roce prodat 21 milionů jednotek tabletu. Doposud se přitom hovořilo o střízlivějších 14,5 milionech.

„Jsme přesvědčeni, že iPad je v portfoliu Apple významným produktem. Ať slouží jako sekundární zařízení pro ty, kteří již počítač mají nebo primární pro uživatele, kteří si nemohou dovolit Mac,  je navíc prvním produktem, jež dosáhne úspěchu ve firemní sféře“ řekl Gene Munster.

Vysvětlení:

  • tržní kapitalizace = počet volně obchodovaných akcií vynásobený aktuálním kurzem akcie

Zdroj: AFP

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama