intel-nepodcenuje-konkurencni-architekturu-amd-bulldozer
Novinka Intel nepodceňuje konkurenční architekturu AMD Bulldozer

Intel nepodceňuje konkurenční architekturu AMD Bulldozer

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 9. 2010 12:33 20

 Intel jako polovodičový gigant a lídr trhu, nechce svou konkurenci podcenit a připravuje "plán B"..

Reklama

Mezi výrobci x86 procesorů se začíná situace přiostřovat, a roste na razanci s blížícími se novými architekturami obou rivalů. Intel oznámil, že příští týden ukáže procesory architektury Sandy Bridge na konferenci IDF, a ukáže téměř finální vzorky se všemi jejich featurami. Na to kontrovalo AMD s informací, že ve stejný čas předvedou jejich novinku - první APU procesor z rodiny Zacate. Půjde o 40nm čip osazený dvěma jádry architektury Bobcat společně s DirectX 11 grafikou v jediném čipu. Druhým APU jádrem bude pak Ontario, jež se od Zacate liší jen maximálním TDP a frekvencemi grafického jádra. Pro bližší specifikace, informace o spotřebě a výkonu si počkejme ještě pár dní.

Intel nepodceňuje konkurenční architekturu AMD Bulldozer
i Zdroj: PCTuning.cz

- Na obrázku: čip Zacate, pak jádro RV810 a obnažený Phenom II X4

Když se v Intelu dozvěděli, že je AMD se svým prvním APU takhle daleko ( i když nejde primárně o přímého konkurenta Sandy Bridge do desktopu) , rozeslali svým pracovníkům (v nejmenované pobočce) zajímavý dokument, kde je ujišťují, že mají v rukávu schovány další trumfy, podívejte se ..

Intel nepodceňuje konkurenční architekturu AMD Bulldozer
i Zdroj: PCTuning.cz

Vedení Intelu nejprve děkuje partnerům za práci jež odvedli na čipech Sandy a Ivy Bridge, kteří už jistě slyšeli o možnostech CMT (Cluster Multithread technologie) čipu AMD (Bulldozer). Intel uvádí, že cesty obou rivalů se scházejí a výsledný produkt bude hodně podobný, tomu také napovídá zevrubné zkoumání architektury Bulldozer, jež se velkou částí inspirovala právě u čipů Intel. Výrobce dále uvádí, že bližší zkoumání zatím není možné, čipy ještě nejsou k dispozici. Intel věří, že v jedno-vláknovém (single thread) výkonu se mu Bulldozer nemůže rovnat, na poli multi-thread aplikací si ale už tak jistý není. Zmíněným dokumentem ujišťuje své partnery, že pokud bude Bulldozer výkonnější než se čeká, vytáhne Intel záložní "plán B". Tímto plánem je možnost uvést místo osmi-jádrových čipů rovnou deseti-jádra! Výrobce uvádí, že to nebude problém a tato možnost je k dispozici.

Zbytek textu je také vtipný, je zde napsáno, že tato informace se nesmí dostat na veřejnost :) a dále kvůli bezpečnosti byly zavedeny nová pravidla. Změněny byly kódy bezpečnostních karet do laboratoří a také budou v některých patrech doplněny další bezpečností kamery. Také se podstatně zmenší prostor, kde se bude pracovat s hardwarem pod NDA. Zde jen podotýkám, že je dobré, že Intel svého menšího rivala nepodceňuje, což by se mu mohlo vymstít. Souboj High-endu Sandy Bridge a čipů architektury Bulldozer bude sakra zajímavý ... škoda, že se ho dočkáme až za rok.

PS. Na letošním IDF (Intel Developer Forum) bude hodně zajímavých věcí ... no posuďte sami:

  • Architektura Sandy Bridge - inovace a demonstrace možností
  • Přetaktování Sandy Bridge v desktopou a mobilních zařízení
  • Nové procesory Atom - novinky a technologie
  • Technologie WiMAX - úsporná řešení, integrovaná řešení
  • PCI Express 3.0 - inovace, novinky, implementace do nadcházejících platforem
  • Výkonné SSD disky a další ..

Zdroj: XtremeySystems.org

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama