arm-odhalilo-procesor-eagle-ctyrjadro-do-mobilu-na-frekvenci-az-2-5-ghz
Novinka ARM odhalilo procesor Eagle – čtyřjádro do mobilů na frekvenci až 2,5 GHz

ARM odhalilo procesor Eagle – čtyřjádro do mobilů na frekvenci až 2,5 GHz

Jan Černý

Jan Černý

9. 9. 2010 14:00 16

Ještě nedávno byly Smartphony pouze chytré telefony s e-mailovým klientem a kalendářem. Dnes zvládnou přehrát HD video, a jak to tak vypadá, brzy strčí do kapsy i netbooky.

Reklama

Zatímco v běžném počítači máme procesory s instrukční sadou x86, v mobilních telefonech (a obecně jim podobných zařízeních) plní tuto úlohu RISC procesory. Tento trh je tak velký, že se na něm prodá dokonce třikrát více procesorů než do stolních počítačů. Mezi nejrozšířenější patří v této oblasti ARM (Advanced RISC Machine), který sice procesory nevyrábí, ale vyvíjí a prodává licence těm největším hráčům na trhu. V HTC HD2 se tak můžete setkat s ARM procesorem, který vyrobila Toshiba.

ARM odhalilo procesor Eagle – čtyřjádro do mobilů na frekvenci až 2,5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Není třeba připomínat, že v těchto zařízeních je na rozdíl od stolního počítače méně místa, a tak v jednom pouzdře naleznete kromě ARM procesoru třeba dekodér videa. Celé integrované řešení se označuje jako SoC (System-on-Chip). Jako SoC je mimochodem realizován i řadič SSD disků Indilinx Barefoot. Abychom se však vrátili k tématu, současné 1GHz procesory přestávají požadavkům moderních tabletů a smartphonů dostačovat. Ono se není vůbec čemu divit – u přehrávání Full HD videa z YouTube se pořádně zapotí i Atom v netbooku. Proto začal ARM pracovat na vývoji ještě výkonnějších procesorů.

ARM odhalilo procesor Eagle – čtyřjádro do mobilů na frekvenci až 2,5 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky pokročilejší výrobní technologii se tak v příštích letech setkáme s ARM procesory vyrobenými pomocí 32nm a 28nm výrobního procesu. Nejvýkonnějším modelem má být Cortex-A15 „Eagle“. Celá architektura je navržena tak, aby se daly jednotlivé bloky spojovat. V „plné palbě“ půjde o čtyřjádrový ARM procesor na frekvenci 2,5 GHz obsahující vyrovnávací paměť 64 KB L1 (32 KB data + 32 KB instrukce) a 4 MB L2 cache. Je jasné, že tato konfigurace není pro telefony kvůli vyšší spotřebě příliš vhodná, a tak se v nich setkáme pouze s jedním nebo dvěma jádry na frekvenci 1-1,5 GHz. Na spolupráci je již domluvený ST-Ericsson (společné dílo STMicroelectronics a Ericssonu) a Samsung. Že by se chystal Samsung Galaxy Tab 2?


ARM RISC procesory nevyrábí, pouze prodává licence dalším společnostem, na novém Cortex-A15 tak pracují například lidé z Texas Instruments

Výkonné varianty jsou určené spíše pro tablety s velkou baterií. ARM také tvrdí, že nejvýkonnější varianty se dají použít v malých Web 2.0 serverech, protože procesor umí adresovat více než 4 GB operační paměti a virtualizaci. Od věci však není ani nasazení v routerech a NAS boxech. Na to si však budeme muset ještě chvíli počkat. Zatím se můžeme těšit na 40nm procesory Cortex-A9 s maximální frekvencí 2 GHz (spotřeba 1,9 W) a výkonu 10 000 DMIPS (počet celočíselných operací za vteřinu), který bude prý použit v novém smartphonu od HTC. Největšího rozšíření se však rodina Cortex-A15 „Eagle“ dočká až někdy v roce 2013. Uvidíme, jak na vývoj v této oblasti bude reagovat nový hráč na trhu Intel a NVIDIA se svojí Tegrou.

Související novinky:

Zdroj: Engadget, ARM

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama