amd-ztraci-podil-v-serverech
Novinka AMD ztrácí podíl v serverech

AMD ztrácí podíl v serverech

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 8. 2010 16:10 64

Podle aktuálního průzkumu AMD významně oslabilo svůj podíl v serverech, potřebuje Bulldozer - hned!

Reklama
AMD ztrácí podíl v serverech
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost AMD se před časem chlubila (ústy marketingového ředitele divize Opteronů), že jsou její čipy Opteron 6000 (Magny Cours) ve všech směrech lepší než konkurenčníc Intel Xeon řady 5000. Prý podávají lepší výkon, jsou levnější a mají nižší spotřebu. Každý kdo trochu situaci na poli CPU sleduje, ale ví, že je to spíše zbožné přání. 32nm čipy architektury Westmere mají nižší spotřebu než 45nm jádra na bázi architektury K10, také i vyšší výkon. Jen ta cena je stále výhodnější na straně AMD. Realitu všedních dní nyní potvrdil průzkum společnosti IDC, která sečetla aktuální podíly procesorů na trhu. Zde je nutné říci, že prodej serverových CPU společnost AMD v podstatě živí a je jejich stěžejním artiklem na trhu, vše ostatní jsou jen "paběrky". Zákazníky ale přeci jen nezajímá jen levnější cena, a za kvalitu a vyšší přidanou hodnotu si i připlatí, prodeje Xeonů totiž rostou - na úkor Opteronů.

Vloni měl Intel 89,9 procentní podíl na trhu serverů. Letos posílil na 93,5 procent. Jedná se o nárůst 3,6 procent. AMD klesl podíl z loňských 10,1 procent na letošních 6,5 procent. Zdá se, že Opterony stávající generace už mnoho netáhnou a 32nm čipy konkurence jsou pro zákazníky lepší alternativou. AMD tedy potřebuje Bulldozer jako sůl, ten se ale objeví nejdřív příští léto. Ladění produktu před vstupem na trh je dlouhodobá operace a zabere více než půl roku. Procesory architektury Bulldozer jsou teprve na počátku, ve fázi tape-out.  AMD si také nemůže dovolit stejné fiasko jako s první revizí Phenomů, tedy musí vypustit na trh odladěné a stoprocentní čipy. Zatím jsou ale s 32nm výrobním procesem problémy, tato technologie je pro AMD nová a neznámá. Pokud vše půjde jak po másle, dříve než v srpnu příštího roku se ale první serverový Bulldozer neobjeví, do klienstkých počítačů doma ještě později.

Nespolkne do té doby Intel zbývající trh se servery? Nebude za půl roku pro AMD pozdě? To jsou otázky, na které najdeme částečnou odpověď minimálně už v lednu příštího roku, to společnost IDC uvede další statistiku stavu trhu serverů.

Zdroj: IDC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama