intel-sandy-bridge-otestovan
Novinka Intel Sandy Bridge otestován

Intel Sandy Bridge otestován

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 8. 2010 18:15 19

Intel nechce zůstat pozadu a uvolnil embargo na preview procesorů Sandy Bridge. Výkon je vyšší než se obecně čekalo.

Reklama

AMD před pár dny oznámilo architekturu Bulldozer a Bobcat, aby Intel krapet tento okamžik zastínil, povolil serveru Anandtech preview procesoru architektury Sandy Bridge. Ta bude uvedena až v lednu příštího roku (2011) a podle všeho je na co se těšit, posuďte sami.

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

Hned v úvodu Anandtech odhaluje logiku označení procesorů. Intel Core je všudypřítomná značka, následuje odlišovač i7, i5, i3. První znak za pomlčkou značí generaci procesoru, což je u Sandy Bridge uváděno jako 2 (druhá). SKU pak rozlišuje jednotlivé modely dle číselné kombinace tří číslic. Čím vyšší číslice, tím vyšší model. Posledním symbolem je pak další označení, to může být K, S, a další. Značí dodatečné vlastnosti konkrétního modelu.

Další obrázek pak představuje kompletní a finální řadu prvních procesorů této architektury. K testu dostal Anandtech půjčený model nižší třídy - Core i5-2400 s frekvencí 3,1 GHz s cenou kolem 6000-6200 Kč s DPH. Schválně neuvádím frekvenci Turbo 3,4 GHz, u testovacího čipu nebyla funkce Turbo povolená, jako u všech čipů Sandy Bridge, jež dosud nějak unikly na internet. Intel tuto funkci stále ladí a v lednu bude plně funkční na všech čipech. Zajímavá je roadmapa Intelu, kde až do třetího kvartálu příštího roku stále kraluje Extrémnímu výkonu procesor současné architektury Core i7-990X. Tím udrží patici LGA1366 Intel na trhu v High-endu stále funkční už tři roky, což mnoho nesedí s častou kritikou, že Intel často mění patice. Mít tři roky nejvýkonnější procesor ve stejné patici a desce, musí být dostatečná satisfakce pro ty, co tuto drahou a prémiovou platformu zakoupili.

Přetaktování

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na měření výkonu, začněme oním kontroverzním přetaktováním. Zvěsti a fámy se potvrdily, taktování skrze navýšení taktu základní sběrnice nepůjde. Jak už jsem vám řekl minulý měsíc v článku o Sandy Bridge, taktovat se musí jedině násobičem. Zde si buď zakoupíte o pár dolarů dražší verzi s písmenkem "K" na konci, jež je kompletně odemčen a nebo použít částečně odemčený čip. Ten vám umožní o několik stupňů navýšit násobič dle účinnosti vašeho chlazení a dalších parametrů. Přesné specifikace nejsou známé, doufáme, že taktování i těchto čipů bude zajímavé.

Výkon

Výkon čipů je překvapením pro jednoho skeptika, tedy v tomto případě i pro mne. Očekával se relativně malý nárůst v řádu procent (maximálně 10-15) nad dnešní čipy, to ale jen díky vyšším frekvencím a Turbo módu. Jak ukazuje test Anandtech, i bez Turba na stejné frekvenci s čipy architektury Nehalem a Westmere, je Sandy Bridge někdy výrazně rychlejší i v současných aplikacích. High-endové SKU bude opravdový drtič, odteď nebudu moci do příštích vánoc (2011) spát, jak se budu těšit na jeho pořízení. Podle toho, co ukázal v tomto testu laciný model nahrazující Core i5-760, bude výkon osmijádra doslova brutální.

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Nejdříve se podívejme na výkon grafického jádra, jež je integrováno v procesoru. To ve všech změřených hrách vykázalo nárůst výkonu vůči jádru v dnešních čipech architektury Westmere i více než 100 procent. Jak vidíte, výkon sice nebude stačit na novinky z dílny AMD současné a příští generace, těm dnešním se ale plně vyrovná (první APU od AMD má mít v sobě ekvivalent Radeonu HD 5450). Na sváteční hraní to konečně bude dostačovat. V originálním článku je herních testů více.

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

V některých aplikacích na zpracování videa je Sandy Bridge vyrovnaným soupeřem k čipu Core i7-880 na podobné frekvenci, zde není nárůst výkonu mnoho vidět. Někde je ale nová architektura mnohonásobně efektivnější a dohání i šestijádrový Core i7-980X s vyšší frekvencí. Prohlédněte si všechny testy v originálním článku.

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

V práci s 3D aplikacemi se Sandy Bridge také ukazuje jako dobrý pracant. Zajímavý je test výkonu jednoho jádra, jež překonává o 15 procent jádro procesoru Core i7-980X na podstatně vyšší frekvenci. Ve vícevláknovém testu ale samozřejmě prohraje, čtyři jádra proti šesti nemají ani s vyšší efektivitou šanci. Také v testu komprese je výkon levného Sandy Bridge srovnatelný s dnešním ultra High-endem Core i7-980X.

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

Nové čipy nebudou žádná ořezávátka ani v herním výkonu, nejsou jen adekvátními nástupci dnešních Core i7-800 a Core i5-800, ale dokonce si troufnout i na Core i7-900. Ostatně podívejte se sami do originálního testu.

Intel Sandy Bridge otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní ke spotřebě. Ta je opravdu bombastická. V zátěži se pohybujeme minimálně o 20W pod výkonově nejbližším modelem Core i7-880. Ještě jednou podotýkám, že Anand testoval nějakou prvotní nefinální revizi s neaktivními všemi úspornými funkcemi. Lednové čipy na tom budou se spotřebou ještě lépe.

Co říci závěrem? První představení výkonu je celkem fascinující, pět měsíců před uvedením je sample CPU velice výkonné a strčí do kapsy jakékoliv čtyřjádro na dnešním trhu. Nezalekne se ani procesorů Core i7-900 s vysokými frekvencemi, jediným nedostižným čipem je pro něj pětinásobně dražší Core i7-980X. Už teď je jasné, že výkon nebude proti dnešním procesorům jen kosmeticky navýšen, ale že půjde o výrazně výkonnější řešení. Upgrade by tedy mohl stát za to i za patřičně vyšší investici do nové desky. Více si o tom ale řekneme až v lednu.

PS. Pokud vás nové architektury CPU zajímají, ještě tento týden vás detailně seznámíme s novými čipy od AMD. Proti dosud zveřejněným článkům na všemožných webech, se ale v našem dozvíte mnohem více detailů a i náhled na výkon, jež jsme exklusivně získali.

Celý test: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama