inovace-v-oblasti-ssd-viking-modular-satadimm-vlozite-do-ddr3-slotu
Novinka Inovace v oblasti SSD: Viking Modular SATADIMM vložíte do DDR3 slotu

Inovace v oblasti SSD: Viking Modular SATADIMM vložíte do DDR3 slotu

Jan Černý

Jan Černý

30. 8. 2010 15:00 13

Mysleli jste, že nám odvětví SSD disků nepřinese nic nového? Omyl! Viking vyvinul SSD disk, který vložíte do slotu pro DDR3 paměti.

Reklama

Viking Modular Solutions se již více než 20 let specializuje na vývoj a výrobu pamětí (od RDRAM, přes HDDRAM po SSD). Jeho portfolio tak zahrnuje širokou škálu velmi drahých produktů. Ty pak naleznou své uplatňení v enterprise segmentu, datových úložištích, letectví či armádě. Protože jsou jeho výrobky určené pro speciální použití, dodržuje Viking ty nejpřísnější průmyslové a jakostní standardy. Mnohá zařízení VMS sám navrhnul (lépe řečeno jeho divize Sanmina-SCI Corporation), a proto jsou kryty nejrůznějšími patenty.

K nejnovějšímu počinu v oblasti serverů patří Solid State Disk do 240pin DDR3 slotu. Mnozí konstruktéři serverů totiž neosazují všechny paměťové sloty, a bylo by škoda toho nevyužít. SATADIMM, jak modul ve Vikingu pojmenovali, vložíte do prázdného slotu pro paměti DDR3. Napájení je realizováno přímo ze slotu (obvody na modulu zvýší 1,5 V na potřebné napětí pro čipy). Poté stačí jenom připojit SATA kabel a máte k dispozici pevný disk, který můžete zařadit například do stávajícího RAID pole. Jedná se tedy de facto SSD disk, který napájíte z DIMM slotu.

Adrian Proctor, viceprezident pro marketing to komentoval následovně: „Viking Modular dodal jako první průlomové, flexibilní a efektivní řešení, jak integrovat SSD do serverů a datových úložišť. Vysoký výkon a nízká spotřeba, kterou SSD nabízí, může vdechnout nový život do stávajících systémů.“

Inovace v oblasti SSD: Viking Modular SATADIMM vložíte do DDR3 slotu
i Zdroj: PCTuning.cz

K dispozici by měly být kapacity 25 GB až 400 GB s paměťovými buňkami EMLC (Enterprise MLC). Nejrychlejší model by měl dosahovat sekvenčního zápisu i čtení 260 MB/s a zvládne 30 000 IOPS (operací za vteřinu). Jen pro srovnání – současná špička SandForce SF-1200 má 50 000 / 30 000 IOPS (čtení / zápis). Průmyslové použití se pochopitelně neobejde bez zabezpečení, a tak nabízí modul i 128bit AES šifrování. Spotřeba není na SSD nejnižší – 2 W v běžném provozu a 0,9 W při nečinnosti. I tak je to výrazně méně, než u klasického pevného disku. Samozřejmostí je také podpora technologií TRIM a SMART. Komu se zdálo běžné 2,5“ nebo 3,5“ SSD příliš rozměrné, toho u SATADIMM potěší kompaktní rozměry. Ty jsou srovnatelné s běžným paměťovým modulem: 5,25 × 0,305 × 1,03 palce, tedy 13,3 × 0,775 × 2,616 cm.

Cenu bohužel výrobce neuvádí. Je velmi pravděpodobné, že se SATADIMM nebude prodávat na našem trhu. Sám si občas s nostalgií zavzpomínám, jak jsem se kdysi s těžkým srdcem loučil s dvojicí 64MB SIMM modulů této společnosti. A co vy, setkali jste se někdy s paměťovými moduly Viking?

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama