antivir-pro-facebook-od-symantecu-vite-co-posilaji-pratele
Novinka Antivir pro Facebook od Symantecu: víte co posílají přátelé?

Antivir pro Facebook od Symantecu: víte co posílají přátelé?

Jan Černý

Jan Černý

20. 8. 2010 16:00

Spamují vám virtuální přátelé zeď hromadou odkazů, o kterých netušíte, kam vedou a vy máte na ně potřebu neustále klikat? Zkuste aplikaci Norton Web Safe for Facebook.

Reklama

Stejně jako všem ostatním redaktorům, i mě spamují emailovou schránku PR agentury stovkami tiskových zpráv týdně. Považoval jsem za hloupé všechny zprávy automaticky mazat, a tak jednou za čas provádím třídění zrna od plev. A jedna tiskovka, týkající se bezpečnosti na internetu, mě ihned zaujala.

Společnost Norton prováděla od února do května letošního roku studii, ve které sledovala u jednoho nejmenovaného vyhledávače 300 nejpopulárnějších termínů. Každý den prozkoumala prvních 30 000 výsledků hledání a zjišťovala, zda výsledky neobsahují škodlivý kód. Přišla na to, že tímto způsobem různí marginální jedinci ze strany hackerů a warezáků zneužívají vyhledávací algoritmy a modifikují výsledky vyhledávání. Ty pak vedou na různé klamavé stránky nabízející různé bezplatné aplikace a falešné antiviry, po jejichž instalaci dostanete do počítače nejrůznější havěť. K největším podpásovkám současnosti patří viry Conficker a Waledec, které napadené počítače slučují do jedné sítě botnet, která hromadně rozesílá nevyžádanou poštu nebo podniká hromadné útoky na různé domény.

Antivir pro Facebook od Symantecu: víte co posílají přátelé?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tvůrci různých konspiračních teorií tvrdí, že nejlepší ochranou proti virům je samozřejmě počítač vůbec nezapínat, a když už ano, tak nepoužívat internet, jinak by nás mohli sledovat ilumináti a FBI. Zůstaňme však nohama na zemi a podobné spiklenecké teorie nechme raději chovancům docenta Chocholouška. Počítač s připojením na internet patří ke standardnímu vybavení průměrné české domácnosti a ne každý ví, že nejlepší ochranou je samozřejmě používat počítač s rozvahou. Pro běžné používání vás před viry bohatě ochrání některý z bezplatných antivirových programů jako Avira nebo Microsoft Security Essential. Co však použít přímo pro kontrolu webového obsahu? Napadá mě snad jeden jediný nástroj od Kasperkyho, který je ale placený.

V reakci na hrozby vyplývající z nekalé optimalizace pro vyhledávače představil Norton bezplatný nástroj Norton Web Safe Lite, který identifikuje rizikové stránky dříve, než na ně uživatelé kliknou ve výsledcích vyhledávání. Nástroj je v současné době k dispozici pro Internet Explorer či Firefox. Tisková zpráva také uvádí, že utilita dokáže zachytit více než 60 % hrozeb. Dále Norton vytvořil aplikaci skener Norton Safe Web for Facebook (prozatím v betaverzi), který je také zdarma, nyní nabízí praktickou volbu „Enable Auto-Scan“, která slouží k identifikaci jakýchkoli nebezpečných odkazů v informačních kanálech uživatelů.

Antivir pro Facebook od Symantecu: víte co posílají přátelé?
i Zdroj: PCTuning.cz

„Kyberzločinci neustále hledají nové možnosti, jak najít další oběti, o čemž svědčí vysoká četnost nekalé optimalizace pro vyhledávače. Naneštěstí pro uživatele může mít obyčejné hledání populárního tématu a klepnutí na nekalý odkaz vážné důsledky,“ řekl Jens Meggers, vice president of engineering, tým Norton. „Spotřebitelé se musejí vyzbrojit nástroji, jako je Norton Safe Web Lite, které jsou specificky určené k ochraně před těmito typy hrozeb.“

Osobně jsem si tuto utilitu do svého Facebook profilu nainstaloval a žádné zpomalení výkonu nezpozoroval. Dokonce odhalila v jednom z odkazů hrozbu (uvedený snímek je pouze ilustrativní). Čas však ukáže, zda se jedná o skutečné hrozby, či pouhé placebo. A jakou ochranu počítače používáte vy?

Odkazy ke stažení/nainstalování:
Norton Web Safe Lite
Norton Safe Web for Facebook

Zdroj: TZ Symantec

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama