amd-pry-nadeli-nove-radeony-hd-6000-pod-stromecek
Novinka AMD prý nadělí nové Radeony HD 6000 pod stromeček

AMD prý nadělí nové Radeony HD 6000 pod stromeček

Jan Černý

Jan Černý

16. 8. 2010 15:00 28

V říjnu letošního roku se (prý) dočkáme oficiálního oznámení nové generace grafických karet AMD – (prý) Radeon HD 6000, která je prozatím známa pod kódovým označením „Southern Islands“.

Reklama

Výrobci procesorů a grafických karet AMD se letos povedl husarský kousek. Díky povedené pětkové řadě Radeonů a současně nepříliš populární Fermi překonal o malý kousíček v prodeji Nvidii. Pokud vše půjde hladce, začnou výrobní linky chrlit koncem listopadu jeden nový Radeon za druhým a určitě si ukrojí ještě větší kus z koláče trhu grafických karet. To vše ale závisí na vzájemné kooperaci inženýrů z AMD/ATI a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).

AMD prý nadělí nové Radeony HD 6000 pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD totiž původně plánovalo vyrábět příští generaci čipů známou pod kódovým označením „Northern Islands“ 32mn výrobním procesem, ale v TSMC řekli NE. Čeká nás tedy spekulace, co bude dál. AMD odmítá situaci komentovat, prý vydá oficiální oznámení v říjnu/septémberu. Nám se tedy nabízí ke spekulaci několik scénářů:

  • Zachovat současný návrh a předat jej jinému výrobci čipů (velmi nepravděpodobné)
  • Přepracovat „Northern Islands“ na současný a plně odladěný 40nm proces -> „Southern Islands“ (karta může mít vyšší spotřebu a nižší takty) a v budoucnu vydat 28nm die-shrink (který může být výkonnější než původní návrh), AMD tak stihne předvánoční trh a snad to bude bomba
  • Přepracovat současný 32nm návrh na 28 nm a věřit tomu, že TMSC vše zvládne a vydání neboudou provázet stejné problémy jako Fermi

Situací na trhu může v dohledné době zamíchat mnoho faktorů. Jedním z nich je nepředvídatelný vývoj kurzu Dolaru a Eura. Druhou skutečností je fakt, že AMD (kvůli uvedení GeForce GTX460) naplánovalo další slevy stávajících Radeonů HD 5000.

Poznámka pod čarou: TSMC se rozhodla vynechat vývoj 32nm výrobního procesu a soustředit se na vývoj 28nm. Velká část textu je čirá spekulace, zdroje nejdou zaručeně potvrdit ani vyvrátit. Snad si zítra nepřečtu nic o tom, jak jsem upekl nadívanou kachnu s dokřupava vypečenou kůrčičkou.

Zdroj: En.Expreview, DigiTimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama