hi-end-od-ecs-p55h-ak-black-series-s-podporou-sli-a-crossfirex
Novinka Hi-end od ECS: P55H-AK Black Series s podporou SLI a CrossFireX

Hi-end od ECS: P55H-AK Black Series s podporou SLI a CrossFireX

Jan Černý

Jan Černý

14. 8. 2010 15:00 17

Jeden z největších OEM výrobců se rozhodnul zařadit do své nabídky špičkový model s můstkem nForce 200, čtveřicí USB 3.0 a SATA 6 Gb/s konektorů.

Reklama

Kdo začínal se stavbou počítačů v roce 2002 na Athlonech a Duronech, jistě rád s nostalgií zavzpomíná na levnou základní desku ECS K7S5A. Za cenu okolo 2 000 Kč jste si totiž koupili výkonnou desku s celkem povedenou čipovou sadou SiS. Stačilo pak nahrát upravený BIOS HoneyX nebo Cheepoman a bylo možné ladit výkon až do aleluja. V Elite Group Systems na tuto dobu patrně taky rádi vzpomínají, a tak do své nabídky (složené převážně z extrémně levných motherboardů) přidali řadu Black Series určenou pro počítačové nadšence. V této řadě základních desek tak naleznete vybavené modely s bohatou výbavou, širokou škálou nastavení v BIOSu a v neposlední řadě osazenou nejmodernějšími rozhraními. Co tedy nabízí nejnovější počin ve slušivém černém kabátku jménem P55H-AK Black Series?

Hi-end od ECS: P55H-AK Black Series s podporou SLI a CrossFireX
i Zdroj: PCTuning.cz

Na první pohled jde o tuctovku pro procesory do patice LGA 1156 (Intel Core i3/i5/i7 s jádry Clarkdale a Lynnfield) s velkými pasivními chladiči a masivní heatpipe, kterých najdete u konkurenčních společností celou řadu. Když si však pozorně přečtete specifikace, budete jejími papírovými vlastnostmi mile překvapeni. Na P55H-AK totiž najdete po čtyřech SATA 6Gb/s a čtyřech USB 3.0 portech. Dvojice SATA 6 Gb/s je určena pro interní pevné disky, na zadním panelu je pak další dvojice v podobě eSATA 6 Gb/s. Obdobně je tomu i v případě USB 3.0 – první dvojici naleznete na zadním panelu a pro druhou je přiložený USB 3.0 bracket do přední 2,5“ pozice. V této kategorii je samozřejmostí dvojice Gigabitových síťových karet. To už máme celkem šest čipů náročných na PCIe linky. Ptáte se, jak to v ECS vyřešili? Poměrně snadno, vedle PCH (Platform Controller Hubu) leží multiplexor (digitální přepínač linek) PEX 8608 dodaný společností PLX.

Hi-end od ECS: P55H-AK Black Series s podporou SLI a CrossFireX
i Zdroj: PCTuning.cz
Hi-end od ECS: P55H-AK Black Series s podporou SLI a CrossFireX
i Zdroj: PCTuning.cz
Hi-end od ECS: P55H-AK Black Series s podporou SLI a CrossFireX
i Zdroj: PCTuning.cz
Hi-end od ECS: P55H-AK Black Series s podporou SLI a CrossFireX
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky můstku PLX je navíc možné provozovat plnohodnotné CrossFireX. Kromě příznivců AMD/ATI mysleli v ECS i na hráče, v jejichž hrudi tepe zelené srdce, a tak je na desce pro zvýšení přerozdělení počtu PCIe linek osazený můstek NVIDIA nForce 200. Díky němu je možné provozovat 2way SLI v konfiguraci ×16 + ×16 anebo 3way SLI ×16 + ×8 + ×8. Pro audiovizuální zážitek je osazený také zvukový kodek Realtek ALC899 držící certifikaci Creative X-Fi.


Jak se vám líbil hlásek slečny představující lámanou angličtinou základní desku můžete dát vědět v diskusi

Ladiče výkonu potěší 12+2fázový napájecí okruh procesoru s LED indikací, kvalitní patice Lotes pokrytá 15µm vrstvou zlata, diagnostický displej (proslavený deskami EpoX) a podpora pamětí DDR3-2400. Papírové parametry jsou tedy víc než dobré. Soudě dle možností a celkové výbavy je škoda, že se deska nebude prodávat na našem trhu. V dohledné době by měla vyjít recenze na Guru3D a TweakTownu.

Poznámka pod čarou: Aby nedošlo k mýlce – žádný z osazených čipů PCIe linky nevyrábí, ani nForce 200 ani PLX PEX8608! Pouze se starají o inteligentní přerozdělování tak, aby se systém tvářil, že jich je tam více. Procesory „Lynnfield“ Core i5 a Core i7 disponují integrovaným řadičem PCIe 2.0 uvnitř jádra o celkovém počtu 16 linek. Platform Controller Hub „Ibex Peak“ PCH55 má v sobě integrováno PCIe v2.0 linek 8. Celkový počet linek je tak před různým přepínáním „pouze“ 24. O mnoho lépe jsou na tom desky pro procesory Intel „Nehalem“ Core i7 a „Gulftown“ Core i9, jehož čipová sada Intel „Tylersburg“ X58 má integrováno v základu 36 PCIe v2.0 linek. Další periferie jsou na deskách s paticí LGA 1366 zapojeny šesti linkami na sběrnici PCIe v1.1 vedoucí ze southbridge ICH10/ICH10R.

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama