ekologuv-sen-philips-225bl2-briliance
Novinka Ekologův sen: Philips 225BL2 Briliance

Ekologův sen: Philips 225BL2 Briliance

Jan Černý

Jan Černý

4. 8. 2010 15:00 9

Po delší odmlce uvádí Philips nový LCD monitor, který dle slov výrobce dokáže díky LED podsvícení a technologii PowerSensor snížit spotřebu až o 70 %.

Reklama

Na český a slovenský trh míří nový 22“ LCD panel společnosti Philips. K jeho hlavním přednostem patří poměr stran 16:10 (1680

 

×

 1

050 pixelů
), integrované reproduktory, integrovaný USB hub, změna výšky a dotykové ovládání. K trendům poslední doby patří ekologie a nízká spotřeba, která ani u Philipsu nezůstala bez povšimnutí. Dovolím si tedy přiložit výtah z tiskové zprávy a krátce jej okomentovat.

„Philips se snaží investovat velké prostředky do vývoje ekologicky šetrných technologií. Ale právě LED displej 225BL2 Briliance ukazuje, že to jsou dobře vynaložené peníze,“ uvádí Jiří Dubina, obchodní ředitel společnosti MMD Monitors & Displays Czech Republic, jež zastupuje značku LCD monitorů Philips v zemích střední a východní Evropy.

Ekologův sen: Philips 225BL2 Briliance
i Zdroj: PCTuning.cz

„PowerSensor vysílá neškodné infračervené signály a automaticky snižuje jas monitoru ve chvíli, kdy člověk odchází od stolu. Tím se šetří až sedmdesát procent energie a prodlužuje životnost monitoru. LED panely navíc vůbec nevyužívají rtuť, takže je celý monitor recyklovatelný a likvidovatelný bez následků na životní prostředí,“ vysvětluje dále Dubina.

Po vzoru Lenova nebo EIZO je v monitoru integrované čidlo (PowerSensor), které při odchodu uživatele z pracoviště uvede panel do úsporného režimu. Dalším pozitivem, ocenitelným zejména v korporátní sféře, je LED podsvícení, díky němuž panel spotřebuje podle měření normy Energy Star pouhých 22,5

 

W. Běžná spotřeba, nazývaná výrobcem SmartPower, je pak 12 W. Pro připomenutí doplním, že běžné monitory s CCFL podsvícením pomocí čtveřice výbojek si při této úhlopříčce řeknou o 45 W. Co se týče vstupů, nabízí Philips DVI-D včetně porpory HDCP a klasický analogový vstup. Dynamický kontrast (SmartContrast) udává výrobce 20 000 000:1, doba odezvy šedá-šedá je pak 5 ms. Maximální jas, kterého panel může dosáhnout je 250 cd/m2. Podle těchto parametrů je tedy více než pravděpodobné, že se jedná o TN matrici. Zakoupit jej můžete za cenu 4

 

580

 

Kč bez DPH a samozřejmostí je tříletá záruka
. Nezbývá tedy dodat, že přehnaná ekologie je na hranici výhodnosti (výrazně snižuje návratnost investice), což ale není případ tohoto panelu.

Zdroj: TZ MMD

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama