nemocne-ssd-poradime-vam-jak-ho-snadno-vylecit
Novinka Nemocné SSD? Poradíme vám, jak ho snadno vyléčit

Nemocné SSD? Poradíme vám, jak ho snadno vyléčit

Jan Černý

Jan Černý

3. 8. 2010 16:00 9

 Podává váš SSD disk nižší výkon než je obvyklé? Řadí ho benchmarky na výkonnostní úroveň roku 2000? Pravděpodobně máte něco špatně nastavené, anebo jste neaktivovali TRIM.

Reklama

Plánovaný velký srovnávací test disků běží na plné obrátky, jen se tu a tam připlete do cesty kousek, který prošel rukama nejednomu redaktorovi a jeho výkon tak do značné míry utrpěl. Když se nad tím tak zamyslím, napadá mě drobná modifikace dětské říkanky: „Polámalo se SSDéčko, ví to celá obora, o půlnoci zavolali diskového doktora. Doktor klepe na sektory, potom píše recepis, třikrát týdně spouštěť TRIMa, chyby zmizí jako nic.“

Tak to by byla malá nostalgická vzpomínka na dětství, ale teď věci. Není žádným tajemstvím, že čím déle používáte SSD disk, tím více jeho výkon degraduje. Výkon je slabší o to více, čím větší počet buněk byl alespoň jednou použit. To je způsobené tím, že operační systémy se k SSD chovají úplně stejně, jako k diskům s magnatickým povrchem. Pokud dojde ke smazání souboru, obsah buňky není smazán (zapsána hodnota 0), ale uloží se informace, že na toto místo je možné provést zápis. Tím vzniká elektronice při každém zápisu na takto „smazané“ místo další práce navíc a důsledkem je nižší výkon.

Nemocné SSD? Poradíme vám, jak ho snadno vyléčit
i Zdroj: PCTuning.cz
Nemocné SSD? Poradíme vám, jak ho snadno vyléčit
i Zdroj: PCTuning.cz

A jak z tohoto problému jednoduše vybruslit? Stačí používat Windows 7 a držet se následujících zásad. Před instalací operačního systému Windows 7 nastavte v BIOSu AHCI režim, po nainstalování všech ovladačů vraťte řadiči disků ovladač od Microsoftu (msahci) namísto toho, který dodal výrobce čipové sady. Poslední balíček Intel INF STOR_allOS_9.6.0.1014_PV zatím funguje bez potíží, přesto nevím, zda je kompatibilní se všemi výrobci disků a prozatím bych doporučil se mu vyhnout. Pro ověření, zda je vše správně nastavené, spusťte příkazovou řádku jako správce a napište „fsutil behavior query disabledeletenotify“. Pokud se objeví hodnota 0, máte vyhráno, váš disk totiž podporuje příkaz TRIM, který automaticky při nečinnosti počítače smazané buňky plní 0, pokud je výkon podle benchmarků přesto mizerný, ověřte ve správci zařízení, zda používáte ovladač řadiče msahci. Když si pozorně prohlédnete horní dva screenshoty z HDTune, uvidíte problém, se kterým jsem se při testování potýkal – mizerný zápis a nefunkćní TRIM i přes hodnotu DisableDeleteNotify=0. Za tip na nainstalování ovladače od Microsoftu děkuji Mirkovi Jahodovi. Díky Mirku! Další oživování je možné pomocí formátovacích utilit, ale v nezkušených rukách může napáchat více škody než užitku. Proto podrobný tutoriál najdete v připravovaném srovnávacím testu 20 ks SSD disků a hardwarových SAS řadičů s RAIDem.

Zdroj: PC Perspective, IIS Hacks

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama