skvele-pretaktovani-radeonu-hd-5650-v-acer-timelinex-3820tg
Novinka Skvělé přetaktování Radeonu HD 5650 v Acer TimelineX 3820TG

Skvělé přetaktování Radeonu HD 5650 v Acer TimelineX 3820TG

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

27. 7. 2010 18:00 28

Notebooky od Aceru se nám v poslední době líbí. Malý TimelineX 3820TG máme na dlouhodobý test a jdou s ním dělat divy!

Reklama
Skvělé přetaktování Radeonu HD 5650 v Acer TimelineX 3820TG
i Zdroj: PCTuning.cz

Musím se přiznat, že o noteboocích značky Acer jsem ještě před pár lety neměl nejlepší mínění, kvalita jejich dílenského zpracování opravdu nepatřila ke špičce. Co s sebou ale společnost dokázala v posledních letech udělat je opravdu fantastické a v poslední době se nám líbí téměř každý notebook s logem Acer. Obzvlášť úspěšný byl malý model TimelineX 3820TG, který si z naší recenze odnesl i ocenění za vynikající poměr cena/výkon/rozměry.

Notebook se nám dokonce líbil natolik, že jsme se zastoupením společnosti Acer domluvili na dlouhodobý test. Jednak se v něm ukáže, jestli notebook a zejména šasi vydrží dlouhodobě náročné třeba i po více jak roce a jednak můžeme notebook daleko důkladněji otestovat a odhalit jeho případné neduhy. A o tom, že se notebook v naší redakci rozhodně nenudí, snad svědčí i tato novinka. Připravujeme pro vás totiž nový článek o extrémním ladění notebooku a přinášíme vám jeho malou ochutnávku.

 3DMark 06 — výkon po přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz
3DMark 06 — výkon po přetaktování


3DMark 06 — výkon při základních taktech grafiky

Jak nejspíš víte, notebook je osazen dvojicí grafických karet, mezi kterými se dá libovolně přepínat. Je mezi nimi jednak integrovaný a úsporný Intel GMA HD a pak také energeticky náročný, ale poměrně výkonný ATI Mobility Radeon HD 5650, který má dostatečný výkon i pro hraní her. Proč jeho výkon ale ještě trochu nezvýšit přetaktováním? Ze začátku jsme s tím měli problémy, ale nakonec jsme přeci jen našli vhodný software a dali jsme se do práce. A výsledky nás velmi překvapily. Ze základních frekvencí 550 MHz jádro a 800 MHz paměti jsme se dostali až na 700 MHz jádro a 1100 MHz paměti. Nezní to báječně? A odpovídá tomu také nárůst výkonu, který byl ve starším 3DMarku 06 z 7226 na 8985 bodů, tedy o čtvrtinu. To je dokonce větší OC potenciál než má mnoho běžných desktopových grafických karet.

V recenzi jsme navíc naměřili jen 6702 bodů, takže proti tomuto výsledku je výkon po přetaktování vyšší o skvělých 34 %. Čím to je dané? Nové výsledky jsou měřené po výměně pomalého 5400ot./min disku za rychlý 64GB SSD kousek Kingston SSDNow V+, který svižnosti notebooku výrazně pomůže.

No a na co dál se můžete v připravovaném článku těšit? Kromě grafiky samozřejmě přetaktujeme také procesor Core i5 430M, ukážeme vám nárůst výkonu při výměně klasického disku za SSD a pustíme se i do takových šíleností jako je hardwarová modifikace podsvícení klávesnice, kterou notebook v základní konfiguraci vůbec nenabízí. Článku byste se měli dočkat nejpozději za měsíc.

Zdroj: vlastní

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama