gigabyte-gooc-mistrovstvi-evropy-online
Novinka Gigabyte GOOC mistrovství Evropy online

Gigabyte GOOC mistrovství Evropy online

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

16. 7. 2010 14:41

Na Mallorce se koná evropské mistrovství v přetaktování počítačového hardwaru a PCTuning je samozřejmě u toho. Plus link na živý stream!

Reklama
Gigabyte GOOC mistrovství Evropy online
i Zdroj: PCTuning.cz

Je tomu něco přes měsíc, co na našem webu vyšlo vyhlášení československého kola GOOC (Gigabyte Open Overclocking Championchip) neboli mistrovství v přetaktování pořádané taiwanskou společností Gigabyte. V tom se na prvním místě umístil Julius Hudec, který za podpory šéfredaktora PCTuningu Václava Vlčka odletěl včera večer do Španělska na Mallorcu, kde se koná evropské finále této každoročně se konající soutěže. Ovšem pozor, Vašek Vlček je na místě pouze jako novinář a podle pravidel tak Julius musí soutěžit sám. Soutěže se pak kromě Juliuse účastní ještě dalších 16 jednotlivců z celé Evropy Opravdu zde není žádná dvojice, z každé země jel na Mallorcu jeden reprezentant a jeden novinář. Pět nejlepších soutěžících postoupí na světové mistrovství, které se bude konat v září na Taiwanu.

Gigabyte GOOC mistrovství Evropy online
i Zdroj: PCTuning.cz

Jistě vás zajímá, na jakém hardwaru se soutěží. Je to tedy šestijádrový procesor Intel Core i7 980X v revizi B1, vlajková základní deska pořadatele Gigabyte GA-X58-UD7, jako grafický akcelerátor je použit ATI Radeon HD 5670 s 1 GB VRAM v provedení Gigabyte GV-R56OC-1GI. Dále nechybí hardware od společnosti Kingston v podobě extrémně rychlých DDR3 pamětí KHX2250C9D3T1FK3/6GX (certifikovaných na 2250 MHz) a výkonného 64GB SSD SNV426-S2/64GB. Překvapením byl zdroj. Gigabyte totiž nedodal vlastní modely z řady Odin, ale používají se 1kW zdroje Cooler Master řady Silent Pro. Podobné je to s operačním systémem. Místo moderních Windows 7 se používají starší Windows XP s třetím Service Packem.

Gigabyte GOOC mistrovství Evropy online
i Zdroj: PCTuning.cz

Další důležitou informací jsou pravidla soutěže. Již proběhla dvouapůlhodinová příprava, během které měli soutěžící čas na izolaci desek pro osazení komínů a třeba také hardwarové úpravy, které jsou povolené a dokonce přímo žádoucí, protože deska má ochranu proti příliš velkým proudům do procesoru, kterou je nutné překonat. Ovšem pozor na zničení hardwaru. Pokud se to soutěžícímu podaří, má nárok jen na jeden náhradní kus a to ještě pouze během přípravy! Po stránce hardwaru je tedy povolené vše. A jak je to se softwarem? Kromě taktování přes BIOS je povolené používaní programů Gigabyte Easy Tune verze 6, SetFSB a program CPU-Z.

Momentálně běží první kolo soutěže, ve kterém se hraje na co nejlepší skóre v programech PiFast a Maxxmem. Poté bude přestávka a po ní následuje kolo druhé, ve které musí týmy dosáhnout co nejlepších výsledků v benchmarcích SuperPi a WPrime.

Gigabyte GOOC mistrovství Evropy online
i Zdroj: PCTuning.cz

A jak si vede náš reprezentant? Popravdě vyhlídky nejsou moc dobré. Poslední informace od Vaška Vlčka hovoří o tom, že zatímco ostatní už dvě hodiny zběsile taktují s kapalným dusíkem a blíží se konec prvního kola, Julius se stále zabývá izolací a hardwarovou úpravou desky, takže je v poměrně značném skluzu a v prvním kole téměř jistě neuspěje. Držme mu proto palce a doufejme, že ztrátu rychle dožene v kole druhém a ve výsledku bude Julius bojovat třeba i o postup do světového finále.

Ostatně jak celá soutěž probíhá můžete snadno sledovat sami. Gigabte totiž pro fanoušky připravil živý stream, který můžete sledovat na této adrese.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama