nova-opera-10-60-konecne-bez-chyb
Internet Novinka Nová Opera 10.60 – konečně bez chyb?

Nová Opera 10.60 – konečně bez chyb?

Jan Černý

Jan Černý

6. 7. 2010 20:00 18

Norská společnost Opera software vypustila na trh finální verzi svého prohlížeče. Ten obsahuje nový renderovací engine Presto 2.6.30, podporu HTML5 a kopy multimediálních funkcí.

Reklama

Opera patří řadu let mezi zkušenými uživateli k oblíbeným prohlížečům. Na rozdíl od jednoduchého Chrome nebo v základu chudého Firefoxu obsahuje po instalaci všechny důležité  nástroje a doplňky. Vše by mělo být odladěné od vývojářů, netřeba  dohledávat další pluginy. Zrekapitulujme si poslední rok vývoje: v srpnu/augustu 2009 vyšla po desetiměsíčním vývoji verze 10.00, aby byla tři měsíce na to nahrazena přelomovou verzí 10.10.

Po tahanicích Evropské komise a Microsoftu vzniknul v březnu/márci ballot screen pro Windows, a tak se Opera software rozhodla „ušít horkou“ jehlou verzi 10.50. Vývoj proběhnul v takovém spěchu, že nedošlo k implementaci některých nových funkcí. Dodnes zůstává tato neodladěná verze v žaludku lidem, kteří neprovedli čistou instalaci, ale pouze update předchozí verze. Občas někde nefungovali záložky, někomu zmizely e-maily a tu a tam chybělo kontextové menu. O napravení reputace se pokusí nová, a snad už konečně bezproblémová, Opera 10.60.

Nová Opera 10.60 – konečně bez chyb?
i Zdroj: PCTuning.cz
Nová Opera 10.60 – konečně bez chyb?
i Zdroj: PCTuning.cz

 
Srovnávání uživatelů a jejich preferencí bývá častou inspirací pro kreslené vtipy
(pro zvětšení klikněte)

Uživatelské prostředí nové Opery prošlo několika drobnými změnami. V levém horním rohu naleznete červené tlačítko „Menu“ a také Stránku rychlého přístupu (Speed Dial). Ta díky novému pozadí a kulatějším ikonám působí svěžím dojmem. O vykreslování stránek se stará  nové jádro Presto 2.6.30. Došlo tak opět ke zrychlení načítání JavaScriptu a webových stránek, podle slov vývojářů prý prohlížeč až o 50 % rychlejší než předchozí Opera 10.50. Toho bylo dosaženo zpracování části skriptů na pozadí. Také přibyla podpora off-line webového obsahu implementací podpory HTML5. S uloženými doménami je tak možné pracovat například v době, kdy sedíte ve vlaku či autobuse s notebookem mimo dosah Wi-Fi sítě.

S Wi-Fi mimochodem úzce souvisí i určování polohy. Jde o takzvanou geolokaci a prohlížeč je schopný odhadnout polohu uživatele podle okolních Wi-Fi sítí, MAC a IP adres. Tato geolokace splňuje specifikaci W3C Geolocation API, a tak se paranoidní uživatel může rozhodnout, zda chce své údaje sdílet nebo ne. Jako první z finálních verzí velkých prohlížečů umí Opera 10.60 WebM, který se má podle Google stát standardem pro internetové video. Podporuje totiž kodek VP8 pro obraz a Ogg Vorbis pro zvuk. Pokud vývojáři odstranili všechny starší nedodělky a správně integrovali nové funkce, mají se skalní příznivci na co těšit. Máte s Operou dobré nebo špatné zkušenosti? Preferujete jiný prohlížeč, pokud ano, jaký?

Operu 10.60 (3445) pro operační systémy Windows, Linux a Mac OS X stáhnete z oficiálních stránek.

Zdroj: Opera, Bugemos

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama