jak-hewlett-packard-podplacel-ruske-uredniky
Novinka Jak Hewlett-Packard podplácel ruské úředníky

Jak Hewlett-Packard podplácel ruské úředníky

Martin Stančík

Martin Stančík

18. 4. 2010 10:00 3

Ruští úředníci tento týden prohledali moskevské kanceláře HP kvůli kauze týkající se milionových úplatků. Jak to vůbec celé začalo?

Reklama

Rusko je tak již druhou zemí, která začala s vyšetřováním firmy Hewlett-Packard kvůli úplatkům, jež měla dávat. Problém začal, když se při auditu v malé německé firmě přišlo na podezřelé transakce a tamní vyšetřovatelé objevili mezinárodní síť, ve které se přeposílalo podezřele velké množství peněz. Některé ze stop vedly k americké společnosti HP, jejíž úřady v Mnichově a Boeblingenu Němci v lednu 2009 prohledali. A učinili velmi zajímavý objev - HP pomocí systému mezinárodních společnostní, bankovních účtů v nejrůznějších koutech světa a falešným smlouvám podplatilo osmi miliony dolarů (150 milionů korun) ruské úředníky, aby vyhrálo velkou státní zakázku.

Jak Hewlett-Packard podplácel ruské úředníky
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Konkrétně šlo o zakázku za 35 milionů dolarů (660 milionů korun) v rámci které Hewlett-Packard v letech 2003-2007 zásoboval ruskou vládu počítačovým vybavením. A jak se k celé věci postavilo samotné HP? V prohlášení, které společnost tento týden vydala stojí, že popisované jednání se odehrálo před sedmi lety a většina zaměstnanců firmy, která se na něm podílela, v ní již nepracuje. Otázkou tak zůstává, jak se k celé věci postaví ruští úředníci.

Zdroj: Techspot

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama