jaky-prinos-ma-dneska-dx11-graficka-karta
Novinka Jaký přínos má dneska DX11 grafická karta?

Jaký přínos má dneska DX11 grafická karta?

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 4. 2010 16:00 44

Je ten, kdo nevlastní kartu kompatibilní s novým API „sto let za opicema“ a přichází tak o spoustu efektu ve hrách? Uvnitř článku naleznete na tuto otázku jasnou odpověď.

Reklama

Otázky položené v úvodu článku si pokládá určitě nejeden fanda grafických karet. Od uvedení prvních grafik kompatibilních s novým API Microsoftu uběhlo již šest měsíců a tak můžeme s odstupem času hodnotit, zda-li se povedla očekávání uživatelů do puntíku naplnit nebo je DX11 kompatibilní grafická karta zbytečným luxusem navíc, za který se nevyplatí připlácet.

Jaký přínos má dneska DX11 grafická karta?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jaký přínos má dneska DX11 grafická karta?
i Zdroj: PCTuning.cz
Jaký přínos má dneska DX11 grafická karta?
i Zdroj: PCTuning.cz

vyplatí se za podobnou nadstavbu připlácet?

(pro zvětšení klikněte)

A protože má své DX11 karty ve svém portfoliu už i nVidia, nechme stranou žabomyší války o tom, zda-li je lepší Radeon nebo GeForce a zaměřme se pouze na přínos nového rozhraní. Přiložený videosnímek z produkce eVGA ukazuje pionýrské pokusy s implementací nového standardu do titulů jakým je Battlefield: Bad Company 2, Metro 2033, nVidia Supersonic Sled (tech demo), Unigine Heaven 2.0, Bitsquid Stone Giant, Aliens vs. Predator a závodní hře DiRT 2. Jak sami uvidíte, o nic převratného jste nepřišli a pořízení nové grafické karty zatím vychází v tomhle ohledu vniveč a možná přináší i jistou známku zklamání. 

Vývoj všeobecně brzdí konzole, které díky své hardwarové výbavě na úrovni pravěku degradují směr nastolený segmentem PC. Implementace DX11 do her je tak spíše symbolická a ve smyslu přísloví „vlk se nažral a koza zůstala celá“. Velká studia se nerada loučí s podstatným zdrojem svých peněz - pirátství na konzolích víceméně neexistuje, a pokud ano, tak v minimálním množství. Opačnou situace reprezentuje segment osobních počítačů, ve kterém ten, kdo nekrade, je pomalu považován za blázna a nemocného člověka.

Nedělejme si iluze, změna přijde až s příchodem nových konzolí, které snad donutí vývojáře migrovat na vyšší „level“ a API DX9 bude zapomenuto. Do té doby nelze nějaký výrazný posun směrem dopředu očekávat. A odpověď na otázku? Není a nepřicházíte, odpověď platí tedy za předpokladu, že smyslem vašeho života není ukájení ega vyšším skóre v syntetických benchmarcích.

video z dílny eVGA

Zdroj: eVGA PCGH

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama