gtx-480-umi-byt-i-ve-3d-ticha
Novinka GTX 480 umí být i ve 3D tichá

GTX 480 umí být i ve 3D tichá

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

1. 4. 2010 15:15 29

Z GTX 470/480 a jejich hlučnosti si dělají uživatelé legraci. Ve slušné skříni ale hlučnost nemusí být tak strašná, jak jsme se obávali.

Reklama
GTX 480 umí být i ve 3D tichá
i Zdroj: PCTuning.cz

O tom, že nové karty NVIDIA GeForce GTX 470 a 480 nejsou z hlediska provozních vlastností zrovna produkty snů, asi není sporu. Zatímco třeba spotřeba je u Radeonů řady HD 5800 výborná, taková GTX 480 má proti HD 5780 ve 2D spotřebu vyšší pár desítek Wattů (většinou 20-30) a ve 3D to může být klidně i stovka, což už rozhodně není zanedbatelné číslo. Ne snad z hlediska ceny elektřiny (při ceně 4 Kč za kWh a hraní dvě hodiny denně plus tři hodiny práce ve Windows vychází příplatek na něco přes čtyři stovky ročně (0,1*2*365*4=292 Kč, 0,03*3*365*4=131 Kč, což je vzhledem k ceně karty zanedbatelné), ale třeba proto, že 100 W odpadního tepla navíc v nadcházejícím létě v neklimatizovaných místnostech velmi dobře poznáte (na druhou stranu v zimě to může být paradoxně pozitivum, bude nutné méně topit, oboje jsou mé vlastní praktické poznatky za pár let testování).

GTX 480 umí být i ve 3D tichá
i Zdroj: PCTuning.cz

Co mi však na nových GeForce vadí výrazně více než vyšší spotřeba, je jejich hlučnost. I já mám totiž rád tiché počítače, i když už nejsem takový nadšenec jako dříve (například vodní chlazení již pár let z důvodu náročnější údržby a problematické výměny hardwaru nepoužívám). Když jsem proto viděl srovnávací videa na HD 5870 vs GTX 480 na internetu, osobně jsem se zděsil. To není grafická karta, to je pekelný stroj! Nicméně na živo jsem do té doby kartu neviděl.

GTX 480 umí být i ve 3D tichá
i Zdroj: PCTuning.cz

Premiéru jsem měl včera, kdy se do naší brněnské redakce dostal poměrně výkonný počítač s procesorem Core i7 920 přetaktovaným na cca 3,5 GHz a právě s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 480. Jaké jsou tedy mé poznatky? Pokud patříte k těm největším fajnšmekrům, kteří podobně jako část recenzentů provozují grafické karty na stole, budete z hlučnosti karty šílet přesně tak, jak se můžete dočíst v recenzích. Podobná situace zcela jistě nastane i v případě, že kartu dáte do skříně za pár stovek ať už je to Eurocase nebo nejlevnější řada skříní Cooler Master Elite 300.

GTX 480 umí být i ve 3D tichá
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve slušné skříni však hluk celého počítače v zátěži (po hodině a půl hraní Just Cause 2 a Metro 2033) nebyl ani zdaleka tak strašný, jak se možná většina z vás obává. Jasně, spotřeba byla velmi nepěkná a s tou neudělá nikdo nic (viz první odstavec), ale hlučnost celého počítače cca půl metru od skříně byla v pohodě, při práci ani hraní vás karta nebude nijak rušit a to ani večer.

GTX 480 umí být i ve 3D tichá
i Zdroj: PCTuning.cz

Klíčem k úspěchu je samozřejmě vhodně zvolená skříň, v našem případě to byl velmi slušný big tower Cooler Master Cosmos S, který kartu zboku ofukoval velkým pomaloběžným 200mm ventilátorem a odvod vzduchu ze skříně zajišťovaly dva pomaloběžné 120mm větráky. Je jistě pravda, že skříň typu Cosmos S vás příjde na téměř pět tisíc korun, ale uznejte, že kdo má na GTX 480, procesor Core i7 s deskou a pamětmi plus velké nejméně 24" LCD, aby využil potenciál karty, ten už pár tisíc navíc za skříň přežije také.

GTX 480 umí být i ve 3D tichá
i Zdroj: PCTuning.cz

PS: Smyslem této krátké novinky samozřejmě není obhajovat nové GeForce jako nejlepší produkty na trhu (vyvarujte se proto prosím těchto narážek v diskusi, častá asociace s Radeonem HD 2900 XT je i podle mne na místě), cena 12 tisíc za 15 % výkonu nad HD 5870 (za cca 8,5 tisíce) se mi zdá velmi vysoká a podobně nejsem příliš nadšen třeba ani z probírané spotřeby. Protože jsem však byl po velké masáži na internetu zvědavý na osobní setkání s kartou a jejím zvukovým projevem, pokládám za přínosné se o těchto poznatcích podělit i s vámi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama