jak-apple-strezi-sva-tajemstvi
Apple Novinka Jak Apple střeží svá tajemství

Jak Apple střeží svá tajemství

Martin Stančík

Martin Stančík

19. 2. 2010 09:00 16

Apple je známý tím, že si tajemství o svých nových produktech střeží velmi dobře. Jak to továrnách dodavatelů této společnosti vůbec vypadá?

Reklama

Rozlehlý průmyslový komplex v jihočínském městě Longhua připomíná spíše než továrnu nedobytnou pevnost. Zaměstnanci při vstupu do něj používají bezpečnostní karty a návštěvníkům se berou otisky prstů. Bezpečnost je v komplexu na prvním místě, neboť uvnitř vznikají produkty známých světových značek, které nesmí nikdo spatřit před jejich uvedením na trh. Uvnitř zařízení, ve kterém se mimo jiné nachází i továrna Foxconnu, hlavního dodavatele společnosti Apple, mají zaměstnanci vše, co potřebují - ubytovny, kantýny, rekreační zařízení a dokonce i banky, poštu a pekárny. Zaměstnanci tak komplex opouští pouze minimálně, což zmenšuje pravděpodobnost úniku informací.

Jak Apple střeží svá tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

 

"Bezpečnost v zařízení je opravdu přísná," říká zaměstnanec Foxconnu. "Prohledávají vás detektory kovů a pokud u vás při odchodu zjistí jakékoli kovové předměty, jednoduše zavolají policii." Místní se shodují, že nejdále ve střežení svých tajemství zachází Apple, které střeží i ty nejmenší detaily svých nových výrobků. Některé metody Apple připomínají přímo špionážní romány: zaměstnanci například neví, jak bude vypadat konečný produkt a znají pouze tu část, na které pracují. A Apple také mezi určité skupiny svých pracovníků šíří schválně mylné informace o nových produktech, díky kterým pak zjistí, ze kterého okruhu zaměstnanců informace unikají.

Jak Apple střeží svá tajemství
i Zdroj: PCTuning.cz

 

"Díky těmto opatřením zná v daný okamžik všechna tajenství pouze Apple," říká zaměstnanec dodavatele Hon Hai Precision. "I jiné společnosti si samozřejmě svá tajemství chrání, ale žádná v takovém rozsahu, jako Apple." Zaměstnanci Apple jsou rozděleni do skupin a ke vstupu do všech místností používají bezpečnostní karty. Není prý výjimkou, že pracovníci v jedné kanceláři neví, na čem pracují jejich kolegové u vedlejšího stolu. "Nemluvil jsem o své práci ani se svou ženou. Je to prostě firemní kultura, na kterou si zvyknete," říká bývalý zaměstnanec Apple, "a porušení tajemství se opravdu nevyplácí, podle pracovní smlouvy za něj hrozí vysoké pokuty."
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama