asus-hd-5870-matrix-vybrouseny-diamant
Novinka Asus HD 5870 Matrix - vybroušený diamant

Asus HD 5870 Matrix - vybroušený diamant

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 2. 2010 17:00 13

Karta se chlubí famózním chladičem, černým PCB, pokročilými možnostmi taktování a dvojnásobnou kapacitou framebufferu.

Reklama

Kromě klasických modelů, které se mnohdy od referenčních neliší, se občas dostane na trh produkt doslova vymazlený. Inženýři výrobce se všemožně snaží, vybrousit takový klenot k naprosté dokonalosti. Opravdoví experti jsou v tomto směru „hračičkové“ ze společnosti Asus. Jejich invence a nápady jsou v některých odvětvích zcela unikátní, i když ne pokaždé praktické. Své umění a nevyčerpatelnou studnici nápadů, předvedl Asus již několikrát. Ať už jsou to netbooky a počítače řady Eee, nebo desky série R.O.G. a podobně. V tomto případě nám produkce této společnosti nabízí skutečně vypiplané grafické karty, které by neměl žádný fanoušek zajímavých technologických řešení přehlédnout.

Asus HD 5870 Matrix - vybroušený diamant
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus HD 5870 Matrix - vybroušený diamant
i Zdroj: PCTuning.cz

O tom, že jsou grafické karty ze speciální série Matrix exkluzivní záležitostí, není tedy pochyb. Protože Asus drží slovo, dočkáme se ve slušivém kabátu Matrix i nejvýkonnější jednočipové karty současnosti od ATI. Grafická karta opět zapadá do třídy Republic of Gamers, má hybridní chladič, černé PCB, a nabízí pokročilé možnosti taktování a nastavení. Grafika s jádrem Cypress nese plných 1600 unifikovaných jednotek, využívá 256bitové paměťové rozhraní a disponuje rovnou 2 GB videopaměti GDDR5.

Asus HD 5870 Matrix - vybroušený diamant
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus HD 5870 Matrix - vybroušený diamant
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádro akcelerátoru běží na 900 MHz (850 MHz základní karty) a paměti poté na 4900 MHz (4800 MHz). Na čele karty najdete výstupy DVI, HDMI a DisplayPort. Designově se jedná o opravdový skvost, muziku „tvrdí“ ještě slušivý zadní backplate. Asus neponechává nic náhodě a tak karta využívá nestandardní napájení pomocí dvojice 8pin konektorů. Základní modely si vystačí s dvěma 6pinovými konektory. Přetaktováním vás provede softwarový nástroj iTracker, díky kterému to už opravdu nemůže být jednodušší.

Sečteno a podtrženo, kdo prahne po něčem výjimečném, měl by pomalu začít šetřit. Multi-GPU řešení není pro každého, hodně z vás se stále kloní spíše k jednočipovým kartám. Uživatel nemusí řešit neduhy v podobě zahřívání, spotřeby el. energie, micro-stutteringu (mikro-potrhávání) a hlavně škálování. Ne všude CrossFire funguje na jedničku na to nezapomínejme. Troufám si tak tvrdit, že tento model bude skutečným lídrem v edicích HD 5870 a přetaktování. Cenu Asustek zatím nezveřejnil, stejně tak dostupnost. Já už ale netrpělivě očekávám zasilku, abych kartu otestoval. Recenze se tak na našem magazínu dočkáte co nevidět.

Zdroj: TCM Asus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama