amd-ma-problemy-s-hd5000
Novinka AMD má problémy s HD5000

AMD má problémy s HD5000

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 2. 2010 16:57 120

V posledních týdnech se množí nespokojení uživatelé nových Radeonů HD5000, AMD přiznává problém

Reklama
AMD má problémy s HD5000
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem na začátku ledna posílal svůj PowerColor Radeon HD5870 do reklamace (úspěšné) a poté kartu raději rychle prodal, ani jsem netušil, že nebudu se svými problémy sám. Konečně se totiž po mnoha měsících od uvedení dostaly karty krapet "mezi lid" a procento jejich uživatelů vzrostlo natolik, aby byly slyšet. A slyšet tedy jsou. Problémy hlásí snad každý majitel karty Radeon HD 5770, HD5780 a dalších modelů, kterých je mezi lidmi ale málo (HD 5850, HD 5970). O co jde?

Velké procento karet, bez rozdílu modelu a operačního systému vykazuje nestabilní chování, většinou už na základních taktech. Majitelé Radeonů HD 5970 si stěžují, že karta není v mnoha náročných hrách stabilní ani na základních frekvencích, taktovat se téměř vůbec nedá. Také nižší modely bojují s barevnými pruhy, pády a restarty systému. Objevuje se často i zátuh se šedou obrazovkou nebo problémy s nemožností provozovat dva monitory zároveň, pokud je druhý v DisplayPortu. Zkrátka jak se množí majitelé karet, roste i povědomí o problémech.

Žádný nový produkt se neobešel bez potíží, ale toto je krapet silná káva. Pamatuji si na vadné rezistory na prvních GeForce 8800 GTX, nebo na vadná teplotní čidla u GeForce GTX 280, ale takto masivní blamáž už dlouho nepamatuji. No schválně zkuste si zadat do Google výrazy "Radeon HD5870 problem" a podobně, vyskočí na vás stovky tisíc relevantních odkazů z celého světa. Četl jsem vtipnou poznámku na jednom zahraničním fóru, která nabádá přispěvatele k tichosti a zahrabání threadu do hlubin fóra, jde přeci o "svaté" ATI. S poznámkou, že pokud by se toto stalo konkurenční NVIDII, měl by thread už o 20 stran víc plných nenávisti, místo pochvalných ód na oddělení ovladačů AMD .. které se postavilo k problému "čelem" ... po dvou, třech týdnech :)

Mluvčí společnosti Dave Erskine se vyjádřil ve smyslu, že o problému karet se ví a pracuje se na brzské opravě ovladačů a nápravě problémů. Na to jsme ale už u ovladačů Catalyst zvyklí mnoho let, opravy přichází pozdě a většinou s křížkem "po funusu", no snad se to tentokrát podaří dříve a lépe. Čekat na řešení do dalších ovladačů by asi nikdo měsíc nechtěl.

Zdroj: Toms Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama