nastartuje-ipad-trh-s-tablety
Novinka Nastartuje iPad trh s tablety?

Nastartuje iPad trh s tablety?

Martin Stančík

Martin Stančík

29. 1. 2010 11:00 25

Podle pozorovatelů vydání dlouho očekávaného tabletu od Apple probudí poptávku po těchto zařízeních. Otázka zní: potřebujete kromě svého mobilního telefonu a notebooku vlastnit také tablet?  

Reklama

Microsoft představil svůj tablet v roce 2001, avšak neuspěl. Od té doby se však mnoho změnilo - (nejen) díky lepším dotykovým displejům a Wi-Fi podle pozorovatelů nyní nastal čas, kdy by zařízení jako iPad mohly uspět. "Tablety zde jsou dlouho a nedařilo se jim. iPad to však zlomí," věří v úspěch tabletu od Apple analytik Van Baker ze společnosti Gartner. "Když se o něm první začalo mluvit, moc šancí jsem mu nedával - myslel jsem si, že jde jen o větší iPhone. Není to však pravda. Toto zařízení má spoustu využití," říká Baker.

Nastartuje iPad trh s tablety?
i Zdroj: PCTuning.cz

Steve Jobs řekl, že se jeho společnost snažila o vytvoření třetí kategorie produktů - něco mezi laptopem a smartphonem. "Všechno co doposud vytvořili, dali do tohoto zařízení - iPod, iTunes, multi-touch, aplikace...a k tomu ještě přidali nové funkce jako Book Store a iWork," říká viceprezident Gartneru Mike Gartenberg. "Myslím, že tento produkt bude velmi úspěšný a předčí všechna očekávání." Ne všichni však mají názor jako analytici Gartneru. "Na otázku: musím toto zařízení opravdu mít? většina lidí musí odpovědět: ne," říká blogger M.G. Siegler z webu TechCrunch.

Nastartuje iPad trh s tablety?
i Zdroj: PCTuning.cz

Analytici se většinou shodují, že do konce tohoto roku se prodají tři až čtyři miliony kusů iPadu - a zařízení Apple vůbec prý "nastartuje trh" s tablety, takže na úspěchu iPadu vydělá i konkurence. "Stejně jako tomu bylo u iPodu - v oblasti MP3 přehrávačů je Apple jedničkou na trhu, avšak rozhodně nebyli první, kdo s MP3 přehrávačem přišel," říká Gartnebrg. Během představování iPadu Apple oznámilo, že již prodalo čtvrt miliardy iPodů. Navíc má iPad velký potenciál "ukrást" uživatele e-readerů, kteří si raději připlatí za iPad, který je víceúčelový.

Nastartuje iPad trh s tablety?
i Zdroj: PCTuning.cz

I když iPad vzbudil vlnu nadšení, pozorovatelé se shodují, že několik klíčových věcí zařízení chybí. Tou první je podpora multi-taskingu, díky čemuž uživatel nemůže mít v daném čase otevřenou více než jednu aplikaci. Navíc na iPadu nenajdete kamerku/fotoaparát a zařízení také nepodporuje Flash. "Absence kamery na druhou stranu snížila cenu zařízení," říká Dean Takahashi z firmy VentureBeat. Flash by však jistě uživatelé uvítali, a tak se již pár hodin po uvedení iPadu všemožná fóra na fandovských stránkách Apple začala zaplňovat prosbou, aby se Apple s Adobe na Flashi konečně dohodli.
 

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama