specifikace-nvidia-tegra-2-predstaveny-na-veletrhu-ces
Novinka Specifikace nVidia Tegra 2 představeny na veletrhu CES

Specifikace nVidia Tegra 2 představeny na veletrhu CES

Vojtěch Lank

Vojtěch Lank

9. 1. 2010 09:00 1

CEO společnosti nVidia Jen-Hsun Huang na předvčerejší prezentaci nových produktů představil specifikace platformy Tegra 2.

Reklama

Nvidia věřila, že se její platforma zvaná Tegra bude prodávat tzv. "sama" a většina zisku této společnosti bude právě z prodeje této mobilní platformy. To se však nestalo a čip Tegra APX 2600 se uhnízdil pouze v multimediálním přehrávači Microsoft Zune HD a několika prototypech PMP přehrávačů a handheld zařízení. Přesto, že se Zune HD povedl, Tegra se bohužel jinde neprosadila. Nyní ale nastává okamžik, kdy se do výroby dostává nový čip Tegra 250, který má být až 10x rychlejší, než jeho předchozí generace.

Specifikace nVidia Tegra 2 představeny na veletrhu CES
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace nVidia Tegra 2 představeny na veletrhu CES
i Zdroj: PCTuning.cz

Nový čip má ve svých útrobách zapracováno 8 samostatných procesorů, z nichž každý je určen pro jiný typ multimediální operací. Hlavní výhodou nového návrhu je integrace rovnou dvou procesorů Cortex-A9, jež oba tikají na frekvenci 1GHz. Dále se v jádře ukrývá ARM 7 procesor, výpočetní jednotky pro kódování a dekódování HD videa, přehrávání audio souborů a především malé grafické jádro pro výpočet 2D a 3D scény. Díky pokročilému 40nm výrobnímu procesu si celá platforma řekne pouze o 500mW energie, což zní přímo pohádkově. Nemyslíte? Ještě lépe zní 16h přehrávání HD videa, nebo 140h hudby na malém tabletu postaveném na této platformě.

Bližší specifikace čipu nVidia Tegra 250:

  • Dvou jádrový ARM® Cortex-A9 MPCore procesors - až 1GHz
  • Podpora 32-bit LP-DDR2
  • OpenGL ES 2.0
  • 2x vyšší výkon ve 3D oproti předchozí generaci
  • Dekódování videozáznamu v 1080p H.264/VC-1/MPEG-4
  • Kódování videozáznamu v 1080p H.264
  • Hardwarová podpora formátů MP3 AAC, AMR a WMA
  • Vylepšené kódování/dekódování formátu JPEG
  • Podpora až 12MPx senzoru pro snímání obrazu
  • Nativní podpora dvou displayů
  • Podporovaná rozlišení:

                + 1080p (1920x1080) HDMI 1.3
                + WSXGA+ (1680x1050) LCD
                + UXGA (1600x1200) CRT
                + NTSC/PAL TV výstup

Výkon čipu Tegra 250 byl demonstrován nejen na přehrávání videa v 1080p, ale také na plynule běžícím demu z neupraveného Unreal 3 Enginu.

Vývojové zařízení, na kterém byla tato aplikace spuštěna, si budou moci případní zájemci zakoupit na stránkách nVidie a pomocí něho si vytvářet vlastní aplikace pro tuto platformu. Na konferenci bylo také řečeno, že již několik výrobců, mezi něž patří ASUS, MSI, Compal, nebo ICD připravují přes 50 handheld zařízení s dotekovým displayem založených právě na platformě Tegra 2. Pokud vše bude fungovat tak, jak nVidia slibuje, tak si myslím, že se můžeme těšit pořádnou smršť nových a zajímavých zařízení.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama