tablet-archos-5-s-os-android-na-spadnuti
Novinka Tablet Archos 5 s OS Android na spadnutí

Tablet Archos 5 s OS Android na spadnutí

Michal Kleman

Michal Kleman

3. 1. 2010 11:00 6

Operační systém společnosti Google, Android, má tendence rozšřit se do téměř všech mobilních zařízení, nyní přichází na řadu tablety.

Reklama

První zvěsti o tabletu od společnosti Archos s OS Android jsme slyšeli již v únoru (Február) minulého roku (zde). Detaily však nebyly známé a o tabletu nebylo až doposud ani vidu. Nyní se konečně schyluje k jeho vypuštění, Archos vytvořil nový tablet velice jednoduše - do velice vychvalovaného multimediálního přehrávače Archos 5 byl vložen operační systém Android a tablet je nyní možné pořídit s větší diskovou kapacitou.

Tablet Archos 5 s OS Android na spadnutí
i Zdroj: PCTuning.cz

4,8" displej s rozlišením 800*480 pixelů jistě postačí ke kvalitnímu přehrávání filmů, Archos také uvádí podporu přehrávání HD videí s rozlišením 720p. Displej zvládá zobrazit 16 milionů barev. Přístroj pohání procesor ARM Cortex A8 s taktem 800MHz, tomu asistuje 256MB operační paměti, úložný prostor pak může být flashový s kapacitou 32GB + možnost microSDHC karty; nebo s klasickým HDD s kapacitou 160 - 500GB. Samozřejmostí je WiFi připojení, Bluetooth 2.0 s A2DP profilem, chybět nebude ani GPS zařízení.

Tablet Archos 5 s OS Android na spadnutí
i Zdroj: PCTuning.cz

A jak toto zařízení dopadlo v testu? Mně se na první pohled zdá celkem užitečné, pokud chcete mít s sebou počítač a multimediální zařízení, ale nechcete tahat notebook, avšak redaktoři serveru Wired již tak nadšení nebyli. Android sice je životaschopná platforma pro telefony, potřebám Internetového tabletu však ještě zdaleka nestačí. Autor původního článku si kromě neplynulosti systému na tomto zařízení stěžuje na zásah Archosu do běhu systému, například stahování z Android Marketu (obdoba AppStoru nebo Microsoft Marketplace) je velice špatně uděláno, hlavní problém je s vyhledáváním, které nefunguje, takže při stahování aplikací budete muset projíždět seznam ručně.

Tablet Archos 5 s OS Android na spadnutí
i Zdroj: PCTuning.cz

Další problémy se vyskytly při otáčení obrazovky. Zabudovaný akcelerometr sice funguje, avšak aplikace při otočení padají a systém se zasekává. Pomalá odezva obrazovky a neochota displeje reagovat taky zařízení Archos 5 Internet Tablet v celkovém hodnocení nepomohla. Jedinou pozitivní věcí, kterou nakonec redaktoři Wired na tomto tabletu shledali, byla podpora multimedií, z velké obrazovky dostanete kvalitní obraz a video může být přehráváno až 7 hodin, a to při zaplé WiFi. Při přehrávání hudby tablet vydrží až 22 hodin, avšak integrovaný reproduktor není moc kvalitní.

Android se propracoval opět o kousek dále, avšak v celkovém hodnocení bylo toto zařízení zhodnocené jako extrémně pomalé. Je možné, že to je zaviněno použitím Android OS 1.5 Cupcake, když už je k dispozici verze 2,0 Eclair. Zařízení by se mělo dostat na trh během tohoto měsíce, a to teoreticky i u nás. Cena je stanovena na 299 Eur (cca 8000Kč) za verzi s 32GB flashovou pamětí, 349Eur (9300Kč) za verzi s 160GB HDD a 399Eur (10600Kč) za 500GB verzi.

Podle Archos a Wired

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama