radeony-hd-5800-stale-nedostupne
Novinka Radeony HD 5800 - stále nedostupné

Radeony HD 5800 - stále nedostupné

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 11. 2009 19:51 9

Věštíme z křišťálové koule: budou do vánoc, nebudou, budou, nebudou. Product Manager Dave Baumann ze společnosti ATI přislíbil, že budou.

Reklama

Není to ani pár dní co jsme vám přinesli nejaktuálnější zprávy z tábora Advanced Micro Devices. Dostupnost nových Radeonů je ostře sledované téma posledních dnů, nová řada se náramně povedla a každá informace vyvolá velký rozruch. Vše začalo uvedením jednočipového „macka“ HD 5870, který nikoho nenechal na pochybách, kdo že je tu výkonnostním králem single-chip grafik. Vše začalo vypadat jako pohádka, konkurenční společnost s novou řadou byla v nedohlednu a ATI tak měla na dostřel jedinečnou příležitost. Pamatujete si na cenu Radeonu HD 5850 ihned po uvedení? Karta v cenové relaci něco málo přes 5000 Kč vč. DPH neměla konkurenci. V současné době je situace diametrálně odlišná, nedostupné zboží s cenovkou mezi 6500 až 7000 Kč vč. DPH nevěští pro zákazníky nic dobrého.

Radeony HD 5800 - stále nedostupné
i Zdroj: PCTuning.cz

Radeonu HD 5850 si můžete v současné době užívat víceméně pouze prostřednictvím fotografií

Prodejci si velmi rychle uvědomili situaci a chytře tak využívají problémy TSMC s výrobou a výtěžností 40nm GPU. Za nedostatkem karet tedy stojí TSMC a nikoliv „červení“. Protože kritičnost situace už si dobře uvědomují i v ATI, přichází tato společnost čas od času s uklidňujícím prohlášením. Po Chrisu Hookovi se rozpovídal nám všem známý Product Manager Dave Baumann. Hned na úvod rezolutně odmítl spekulace o případném přechodu k jiné společnosti, AMD i nadále zůstane věrná TSMC. V neposlední řadě přislíbil také desetinásobek současné produkce v nejbližších dnech.

Radeony HD 5800 - stále nedostupné
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Zdali se jedná o taktické prohlášení, nebo bude karet na vánoce opravdu dostatek, si netroufám v tuto chvíli odhadnout. Předpokládám spíše druhou variantu. První problémy TSMC s výrobou 40nm čipů začali již v době spíše (ne)dostupného Radeonu HD 4770, bohužel trpí touto nemocí také celá nová řada. Dnešní povídání ale zakončíme přeci jenom optimističtěji, v kuloárech se již začíná spekulovat o prvním nasazení 32nm výrobního procesu. Než se tak ale stane, vydá červená společnost v prvním kvartále grafické karty s kódovým označením Redwood (RV830) a Cedar (RV810).

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama