co-si-lide-preji-pod-stromecek
Novinka Co si lidé přejí pod stromeček?

Co si lidé přejí pod stromeček?

Michal Kleman

Michal Kleman

23. 11. 2009 16:26 7

CEA (nemá nic společného s CIA, jde o Consumer Electronics Association) zjišťovala, jakou elektroniku si lidé přejí pod stromeček. Jasným favoritem je notebook.

Reklama

V top deseti zařízeních, které by si lidé většinou přáli pod stromeček/do ponožky/pod palmu se kromě notebooků zařadily smartphony, MP3 přehrávače, e-readery, a televize. Seznam však přináší několik překvapení. Například velebený Apple iPhone, který je hodnocený jako nejvyžadovanější telefon/smartphone, se zařadil až pod e-reader. Z e-readerů byl nejvíce zmiňovaný Amazon Kindle. Neméně překvapivé je, že zákazníci by si příli radši elektronickou knihu, než např. Blu-ray přehrávač.

Co si lidé přejí pod stromeček?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na prvním místě se umístily notebooky, hned po nich skončily MP3 a MP4 přehrávače. Poslední "na bedně" se umístily televizní panely, těsně pronásledované herními konzolemi. Na pátém místě, co se oblíbenosti týče, jsou digitální fotoaparáty a šesté místo okupují zmiňované e-readery. Následuje stylový Apple iPhone, Blu-ray přehrávače, desktopové počítače a na desáté příčce se umístily ostatní smartphony.

Co si lidé přejí pod stromeček?
i Zdroj: PCTuning.cz

Postavení laptopů a počítačů v první desítce signalizuje, že výroba hardware je stále perspektivním oborem, který pravděpodobně ještě dlouho poroste. Popularita přenosných přehrávačů je tradičně vysoká, jelikož stále více lidí si přeje poslouchat hudbu a sledovat filmy na cestách a vyžadují stále pokročilejší zařízení. Poptávka po HD televizích a Blu-ray přehrávačích je také logická, zvlášť vezmeme-li v potaz nárůst nabídek HD přehrávání a marketingovou masáž, kterou jsou tyto nabídky obaleny.

Poptávka po e-readerech je překvapující, ale potěšující hned pro několik různých kategorií výrobců a prodejců. Kromě samotných distributorů zařízení jistě jásají i spisovatelé a nakladatelství. Výhra je to též pro novináře - lidé evidentně chtějí číst, a konec papírových novin jistě není konec pro noviny jako takové.

Z průzkumu také vyplývá, že 80% dospělých zákazníků hodlá koupit spotřební elektroniku pod stromeček, což je nejvyšší číslo za posledních 16 let. Navzdory krizi se má útrata za letošní Vánoce zvýšit o 4% oproti roku minulému, nárůst co se elektroniky týče má být až 8% (222 USD na jedince). Polovina dotázaných pak koupí nějaký nový hardware sobě.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama